PepsiCo koopt Duyvisnoten van Sara Lee

Levensmiddelenconcern Sara Lee verkoopt de Nederlandse nootjesfabrikant Duyvis aan frisdrank- en snackproducent PepsiCo voor 130 miljoen euro. Beide Amerikaanse bedrijven hebben dat gisteren bekendgemaakt. Sara Lee liet in april van dit jaar al weten Duyvis mogelijk te verkopen als onderdeel van een wereldwijde reorganisatie.

Duyvis verkoopt onder eigen naam producten in Nederland en België en onder de merknaam Bénénuts in Frankrijk. Het bedrijf, dat werd opgericht in 1806, heeft een fabriek in Zaanstad en telt ruim 200 werknemers. De omzet bedroeg vorig jaar 88 miljoen euro. Duyvis kwam in 1969 in handen van het chemieconcern Akzo. Dat verkocht het in 1987 aan Sara Lee bij het afstoten van zijn consumentenproducten.

PepsiCo is vooral bekend van Pepsi Cola. Het Amerikaanse concern is ook eigenaar van de merken Gatorade (sportdrank), Tropicana (vruchtendrank), Lay's (het vroegere Smiths), Doritos (snacks) en Quaker (müsli). Bekende merken van Sara Lee in Nederland zijn Douwe Egberts, lichaamverzorgingsmerken Sanex en Zwitsal en tandpasta van Prodent en Zendium. Het Amerikaanse concern verkocht deze maand ook rijstproducent Lassie voor 52 miljoen euro aan het Spaanse Grupo SOS.

Sara Lee wil met het verkopen van onderdelen, de inkoop van eigen aandelen en een hoger dividend de aandeelhouderswaarde vergroten. Het concern wil zich concentreren op voeding (bakkerijproducten, vlees, koffie en voedselvoorziening voor restaurants en kantines) en schoonmaakmiddelen. PepsiCo wil met de aankoop van Duyvis zijn portefeuille snacks vergroten.