Ouders vast na dood van baby

Twee maanden na de dood van een baby van zeven dagen heeft de politie vier familieleden van het kind gearresteerd: de ouders van de baby, de opa en de vriendin van de opa. De baby stierf eind september aan de gevolgen van zware mishandeling. Het kind was gewond naar het AMC in Amsterdam gebracht en overleed een dag later. Alle vier verdachten zitten vast op verdenking van zware mishandeling.

Volgens justitie zijn de ouders `simpele mensen' die vermoedelijk zwakbegaafd zijn. Hulpverleners van onder meer Bureau Jeugdzorg in Amsterdam begeleidden het gezin na signalen dat er problemen waren rondom het zevenjarige dochtertje van de vrouw. Jeugdzorg hield daarbij ook het gezin van de vader van het meisje in de gaten. Het halfzusje is na de dood van de baby uit huis geplaatst.

Volgens directeur Wiel Jansen van Bureau Jeugdzorg Amsterdam zijn de ouders in tegenstelling tot eerdere berichten niet verstandelijk gehandicapt, maar hooguit zwakbegaafd. Het gezin uit Amsterdam-Noord werd al langer in de gaten gehouden. ,,Nadat we signalen hadden gekregen dat er hulp nodig was zijn we gaan praten met het gezin.'' Er was geen gezinsvoogd aangesteld of ander toezicht. ,,We proberen altijd eerst met de ouders samen te werken'', zegt Jansen. Eerder was volgens Jansen geen aanleiding om het oudere zusje uit huis te plaatsen. Bureau Jeugdzorg is een intern onderzoek gestart.

In september vorig jaar stierf in een andere geruchtmakende zaak het driejarige meisje Savanna, nadat haar moeder haar had gekneveld en onder een bed had geschoven. De moeder is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf met tbs. In het gezin van Savanna was een gezinsvoogd aangesteld door Bureau Jeugdzorg. Het onderzoek naar het al dan niet zorgvuldig handelen van deze voogd loopt nog.

Naar schatting 50 kinderen per jaar overlijden aan de gevolgen van kindermishandeling. Studies wijzen uit dat 50.000 tot 80.000 kinderen worden mishandeld. Dan gaat het alleen om gevallen die gemeld worden. Hoe groot de groep is waarbij mishandeling niet bekend is, is onduidelijk.