Orlov: `Alles gaat volgens plan'

Turncoach Boris Orlov helpt zijn pupillen Verona van de Leur, Suzanne Harmes en Loes Linders tijdens de wereldkampioenschappen turnen in Melbourne vanaf een afstand van zo'n 20.000 kilometer bij hun jacht op een medaille. Wegens visumproblemen, Orlov is van Russische afkomst, is hij gedwongen thuis in Nijmegen hun prestaties te volgen.

Contact heeft de coach wel met de turnploeg in Melbourne. Orlov wordt telefonisch op de hoogte gehouden door de daar aanwezige trainers. Hij heeft nog niet rechtstreeks gesproken met de turnsters. ,,Ze moeten het toch zelf doen. Het heeft geen zin nu nog allerlei technische details met ze te bespreken. Dat hebben we in de voorbereiding gedaan. Ze weten allemaal wat ze moeten doen en dat is belangrijker dan dat ik daadwerkelijk aanwezig ben bij wedstrijden.''

Orlov bekijkt de wedstrijden thuis op de televisie, tot volle tevredenheid. ,,Voor vertrek hebben we het programma bepaald. En alles verloopt nog volgens deze planning.'' Of zijn pupillen een medaille mee naar huis zullen nemen, daar doet de turncoach geen uitspraken over. ,,Ik heb geen glazen bol waar ik in kan kijken. Fouten maken we allemaal, maar de grootste fout die ze kunnen maken is bang zijn om deze fouten te maken.''

De 60-jarige Rus zat tijdens de laatste Europese kampioenschappen in Hongarije ook al thuis wegens paspoortproblemen. De volgende EK zal hij zijn pupillen weer steunen in hun jacht op eremetaal. Met zijn nieuwe paspoort kan hij in Europa overal reizen. ,,Het is bij mij lastig omdat ik geen Nederlander ben. Maar voortaan ben ik er gewoon weer bij.'' Echt druk maakt de turncoach zich niet over het feit dat hij niet in Melbourne aanwezig kan zijn. .,,Ik moet daar niet over zeuren. Het is natuurlijk geen ideale situatie, maar het enige dat ik kan doen is mezelf erbij neerleggen.'' Toch probeert hij op zijn eigen manier nog enige invloed uit te oefenen op het verloop van de wedstrijden in Melbourne; Orlov is een bijgelovig man. Maar wat hij dan precies doet wil hij niet zeggen. ,,Want dan werkt het niet meer.''