Oprichter grijpt de macht bij uitzender Adecco

Oprichter en grootaandeelhouder Klaus Jacobs van uitzendbureau Adecco keert terug als bestuursvoorzitter van 's werelds grootste uitzendconcern. De huidige topman Jerome Caille is gisteren naar huis gestuurd.

De managementwisseling volgt op tegenvallende derdekwartaalcijfers, die achterblijven bij de resultaten van concurrenten als Manpower en Vedior. Tegelijkertijd met Caille is ook Phillippe Foriel-Destezet opgestapt, die samen met Jacobs de raad van commissarissen voorzat. Jacobs (68), die negen jaar geleden betrokken was bij de fusie van het Zwitserse Adia en het Franse Ecco, is nu zowel bestuursvoorzitter als president-commissaris.

Beleggers reageerden positief op het nieuws. Het aandeel Adecco steeg gisteren op de Zwitserse effectenbeurs met 5 procent tot 59,60 Zwitserse frank.

Adecco heeft de laatste jaren last van tegenvallende groeicijfers in Frankrijk, waar het concern eenderde van zijn omzet vandaan haalt. Vorig jaar raakte Adecco in een boekhoudschandaal verwikkeld.

Jacobs versterkte zijn grip op Adecco door 12 miljoen aandelen te kopen van de vertrokken co-voorzitter Foriel-Destezet. Via andere transacties koopt hij nog eens 12 miljoen stukken, voor bij elkaar ongeveer 845 miljoen euro. Jacobs en Foriel-Destezet deelden het voorzitterschap van de raad van commissarissen sinds het boekhoudschandaal van vorig jaar.

Volgens analisten had de constructie met twee voorzitters nog altijd te maken met een machtsstrijd tussen de vroegere Adia- en Ecco-aandeelhouders. Die strijd is nu in het voordeel van Jacobs, van Adia, beslist.