Ooit driftig, nu deskundig en gedreven

Niet iedereen wil en kan verklaren waarom hij of zij de top haalt. Huibert Boumeester, een van de drie mannen die morgen tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van ABN Amro wordt voorgedragen voor de raad van bestuur, hoeft niet lang na te denken als hem wordt gevraagd waaraan hij zijn promotie te danken heeft. ,,Door heel hard te werken.'' Zijn hele loopbaan al, zegt hij. Een loopbaan die in mei 1987 op het regiokantoor in Utrecht begon, op de afdeling financieringen voor kleine bedrijven. ,,Waar ik ook een weekje achter het loket heb gezeten.'' Ook belangrijk, denkt Boumeester, is dat hij sindsdien verschillende hoeken van de bank heeft gezien. Boumeester (45) zat in Hongkong en Singapore waar hij grote energieprojecten financierde; hij was landenmanager in Maleisië; hij verhuisde vijf jaar geleden naar Londen waar hij onder meer de obligatiehandel voor opkomende markten leidde. En twee jaar geleden werd hij de baas van de afdeling asset management, zeg maar de beleggingsfondsenfabriek van de bank met een beheerd vermogen van 170 miljard euro.

Op die laatste afdeling heeft Boumeester de boel ,,wakker geschud'', aldus Pieter Croockewit, lid van het managementteam. Na de mindere beursjaren moest Asset Management reorganiseren, daar was iedereen het over eens. Boumeester bleek de aangewezen man om die vooral culturele verandering door te voeren – van een productgerichte tot een klantgerichte organisatie. Croockewit: ,,Huib had niet alleen een slim plan bedacht, hij wist alle sleutelspelers er nauw bij te betrekken zodat ze ervoor gingen. Hij opereert niet als een schoolmeester, maar meer als coach.''

Machiel Jansen Schoonhoven kent Boumeesters cv uit zijn hoofd. Hij is een van zijn beste (studie)vrienden en monsterde ooit samen met hem aan in het klasje voor aanstormende managers, van toen nog alleen de ABN. Jansen Schoonhoven zit inmiddels bij de Rabobank, maar hij bleef zijn vriend volgen en snapt waarom hij in de raad van bestuur komt. ,,Huib is een deskundige, gedreven en internationaal georiënteerde bankier, die zich goed thuis voelt in zowel de Aziatische als de Angelsaksische cultuur.'' Boumeester heeft het volgens Jansen Schoonhoven overal goed gedaan, maar noemt als typerend voorbeeld iets dat de bank niet zozeer zakelijk vooruithielp. ,,In Maleisië moest Huib eens een vestiging sluiten, in de stad Penang. Daar zat de bank al sinds 1888 in een historisch gebouw, nog uit de tijd van de NHM [de rechtsvoorganger Nederlandsche Handel-Maatschappij, red]. Hij wilde dat gebouw graag behouden en heeft er, met geld van de bank, een museum gesticht voor Maleisische kunst en cultuur.''

Met de maatschappelijke verantwoordelijkheidszin (,,Het gevoel dat hij goede dingen moet doen'' in de woorden van zijn boezemvriend) richtte hij eerder dit jaar drie stichtingen op, de Mr. H.G. Boumeester Stichting, de Lt. Generaal H.G. Boumeester Stichting en de Ir. H.G. Boumeester Stichting. Vernoemd naar familieleden die zijn voornamen dragen: Huibert Gerard, vertelt zijn anderhalf jaar oudere zus Pamela Boumeester. ,,De ingenieur is onze grootvader, de luitenant-generaal een betovergrootvader, en de meester is hij zelf.'' De stichtingen beheren fondsen die projecten ondersteunen op het gebied van Aziatische cultuur, onderwijs en natuurbeheer. Hij deed zelf de eerste duiten in het zakje.

Zus Pamela, directeur van NS Reizigers en bestuurslid van de culturele stichting, heeft altijd een nauwe band met haar broer gehad. ,,Wij vormden als de twee oudsten uit een gezin van vijf altijd een hecht blok.'' Een fysiek incident in hun jeugd is daar niet tussen gekomen. Pamela Boumeester: ,,Als ik naar mijn pols kijk word ik nog altijd herinnerd naar de dag dat hij er een vork in stak. Huib kon als kleine jongen erg driftig zijn. Hij wilde graag zijn zin doordrijven. En ik kon heel goed het bloed onder zijn nagels vandaan halen. Dan sloeg hij wel eens door.'' Die eigenschap is met de jaren gesleten. Zijn zus omschrijft hem als een ,,gul en loyaal mens'', die oog heeft voor de medemens. ,,Hij is erg attent met telefoontjes, brieven en bezoekjes voor mensen die dat nodig hebben.''

Boumeester, die in de jacht een hobby deelt met ABN Amro-topman Groenink, heeft nooit een baan elders overwogen. Zelfs niet bij het familieconcern SHV waaraan hij gelieerd is – zijn moeder is een Fentener van Vlissingen. Een overstap van Boumeester is nooit aan de orde geweest. ,,Mijn moeder heeft de meerderheid van haar aandelen lang geleden verkocht. En bij de bank heb ik altijd volop de ruimte gekregen. Het bleef voortdurend spannend.''