Maoïsten `bereid tot einde geweld'

De maoïstische rebellen en zeven grote politieke partijen in Nepal zeggen samen te willen werken om een einde te maken aan de heerschappij van koning Gyanendra. Volgens een gezamenlijke verklaring zijn de maoïsten bereid hun geweld te stoppen en langs politieke weg verder te strijden voor een communistische staat.

Koning Gyanendra stuurde in februari de regering weg omdat die niet fel genoeg zou optreden tegen het geweld van de maoïsten en is sindsdien de facto alleenheerser. Onder zijn bewind zijn onder andere de persvrijheid en de bewegingsvrijheid voor niet-gouvernementele organisaties fors ingeperkt en honderden demonstranten gevangen gezet.

Volgens de overeenkomst, deze week opgesteld in New Delhi, zouden de partijen gezamenlijk en onder toezicht van de Verenigde Naties een assemblee kiezen die een nieuwe grondwet moet opstellen.

Vóór Gyanendra's machtsgreep voerden de regering en de rebellen, die sinds 1996 met geweld een einde aan de monarchie proberen te maken, meerdere keren tevergeefs vredesbesprekingen. De andere partijen wensen een terugkeer van de constitutionele monarchie. In 2003 beeindigden de maoïsten een wapenstilstand.

,,Dit is slechts een overeenkomst'', verdedigde Girija Prasad Koirala, voorzitter van de Congrespartij, de voorgenomen samenwerking met de maoïsten. ,,We vormen geen alliantie of coalitie met hen. We vechten tegen de monarchie vanaf verschillende fronten.'' Hij benadrukte dat de samenwerking pas zal beginnen als de maoïsten hun wapens inleveren.