Lierse-voorzitter vermoedt omkoping

Het Belgische voetbal heeft er mogelijk een omkopingszaak bij. Nadat Sint-Truiden in opspraak kwam na de aanhouding van de Chinese zakenman Zheyun Ye, lijkt nu ook Lierse SK betrokken bij zwendel.

Voorzitter Leo Theyskens van Lierse SK diende gisteren bij het parket in Mechelen een aanklacht in tegen zijn voorganger Gaston Vets, manager Gaston Peeters, oud-trainer Paul Put en Zheyun Ye.

De club die actief is in de hoogste divisie van het Belgisch voetbal maakte op de website meteen het ontslag van Peeters bekend.

Uit onderzoek binnen de club is gebleken dat oud-voorzitter Vets in januari een geheim verbond met de Chinees heeft gesloten. Vets stelde in april opvolger Theyskens voor officieel te gaan samenwerken met Zheyun Ye. De huidige voorzitter weigerde en stelde op grond van de berichten rond vermeende omkoping bij Sint-Truiden onlangs een onderzoek in. Op basis daarvan is het tot een aanklacht gekomen.

Uit dit omkoopdossier blijkt dat bij Lierse nu drie wedstrijden ter discussie staan. Vorig seizoen trad de ploeg twee keer aan met een veredeld B-elftal, volgens Theyskens zonder goede reden. De 4-0-nederlaag bij Germinal Beerschot begin november staat ook onder verdenking.

Gisteren bleken Vets, Peeters en Put, inmiddels opgevolgd door de Nederlander Trost, de verdachten. De aanklacht tegen hen luidt onder andere: bendevorming, oplichting en actieve en passieve omkoping.

Opnieuw lijkt de Chinees Zheyun Ye een hoofdrol te spelen. De man die ervan verdacht wordt uitslagen van wedstrijden van Sint-Truiden te hebben gemanipuleerd om gokwinsten op te strijken, heeft volgens plaatselijke media vorig seizoen 300.000 euro aan Lierse betaald omdat die club in acute geldnood verkeerde.

De Chinees werd onlangs in Brussel opgepakt voor zijn mogelijke aandeel in een omkopingszaak rond voetbalclub Sint-Truiden.

Op initiatief van de voorzitter van Lierse moeten alle spelers en bestuurders van de club een `ethisch charter' ondertekenen, om malversaties in de toekomst te voorkomen.