Konijn in de pan

Tam konijn is een weinig geziene verschijning aan tafel in Nederland. In mediterrane landen ligt dat heel anders. Daar wordt het blanke vlees van dit dier zeer gewaardeerd en kun je het zelfs regelmatig eten in restaurants. In Nederland heeft tam konijn een lage status. Niet zozeer vanwege de smaak, maar wegens zijn achtergrond. Konijnen houden in hokjes was iets dat keuterboeren en arbeiders vroeger vaak deden. Dat riekt naar armoe omdat ze bestemd waren voor eigen gebruik. Wild konijn had meer status, want ze werden gejaagd en bereikten een andere laag van de bevolking – althans in vroeger tijden. Maar laten we eerlijk zijn, tam konijn hoort in dezelfde categorie thuis als kip. Er is geen enkele reden om de neus op te trekken voor een tam konijn – integendeel. Bereiding: Verhit de olie in een ruime braadpan en fruit daarin op halfhoog vuur de helft van de knoflook aan weerszijden goudgeel; verwijder de knoflook. Braad de stukken konijn (desnoods in 2 porties verdeeld) in de olie aan en bestrooi ze met wat zout (niet te veel vanwege de eindbereiding). Doe alle stukken bij elkaar in de pan, blus de pan af met wijn en laat deze volledig inkoken. Roer tomatenpuree en rozemarijn erbij, laat even meesmoren op laag vuur en voeg 3/4 van de bouillon toe. Stoof de stukken konijn in gesloten pan op laag vuur gedurende 1 1/2 uur; draai de stukken nu en dan om en voeg zonodig nog wat bouillon toe. Tot zover eventueel de voorbereiding. Stamp de resterende knoflook, ansjovisfilets en pijnboompitten fijn in een vijzel. Roer na de aangegeven stooftijd het knoflookmengsel uit de vijzel, peterselie en azijn door het resterende stoofvocht van het konijn. Laat het konijn nog enkele minuten stoven in de licht gebonden saus op laag vuur. Eet dit gerecht zoals het komt en geef er knapperig brood bij om de saus mee op te deppen. Serveer naderhand nog een gemengde groene bladsalade.

Morgen: pompoensoep