Kinderbijslag intact

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in het voorstel van staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) om ouders van schoolverlaters te korten op de kinderbijslag. Dat bleek gisteren tijdens het wekelijkse vragenuur in de Kamer. Alleen de VVD wijst het plan niet af.

Van Hoof wil de ouders van 16- en 17-jarigen die zonder diploma hun school verlaten, korten op de kinderbijslag. Op die manier wil de hij de ouders ertoe bewegen om hun kinderen alsnog een diploma te laten halen. Volgens Van Hoof hoeft de overheid het niet te financieren, wanneer een scholier er bewust voor kiest om af te wijken van wat de overheid verlangt.

Maar Van Hoof vond gisteren weinig medestanders. CDA en PvdA wezen zijn voorstel in scherpe bewoordingen af. Kamerlid Noorman (PvdA) sprak van een ,,onoorbaar voorstel'', terwijl Kamerlid Smilde (CDA) het plan ,,onzalig'' vond. Ook fractieleider Verhagen (CDA) verwees het plan naar de prullenbak als onbespreekbaar. D66, SP, GroenLinks, SGP en LPF wezen het plan in soortgelijke bewoordingen af.

Het kabinet maakt zich zorgen over de hoge aantallen schoolverlaters in het middelbaar onderwijs. Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) heeft zich ten doel gesteld om het aantal drop-outs in vijf jaar te halveren. Ook de werkloosheid onder deze groep is hoog. Volgens cijfers van het CBS, die onlangs werden gepubliceerd, bedraagt die 17 procent.