Keira Knightley

Keira Knightley brak door als dubbelgangster van Nathalie Portman in `Star Wars'. Nu lijkt ze meer op Winona Ryder, bijvoorbeeld als premiejaagster in `Domino'.

Er zijn veel dingen die een meisjesster moet kunnen. Stralen als een jonge zon op het filmdoek. En blozen, koortsig gloeien, de lippen rozerood laten pruilen, lichtjes gezwollen en een beetje ruw misschien, alsof ze net voor het eerst stevig gekust zijn. Zulke dingen kun je op de toneelschool niet leren, die moet je zomaar vanzelf hebben. Daarom ben je een ster, en is het meisje dat net zo mooi als jij kan zeggen: ,,Het was de nachtegaal, de leeuwerik niet, wiens schelle stem in 't angstig oor u drong”, alleen maar een prachtige Julia op het toneel. Maar misschien krijgen we nog wel eens een kans om Keira Knightley in Shakespeare's Romeo and Juliet te zien, want toen The Royal Shakespeare Company vorig jaar een enquête onder zijn bezoekers hield welke acteur en actrice ze graag nog een Romeo en Julia zouden zien spelen, eindigde Knightley onbetwist op één.

Keira (soms foutief als Kiera gespeld en credited) Christina Knightley werd op 26 maart 1985 in het Engelse Teddington, Middlesex geboren als jongste kind van acteur Will Knightley en actrice-die-toneelschrijfster werd Sharman Macdonald. Haar eerste levensjaren gaan met een anekdote gepaard die alles verklaart. Als driejarige zou de kleine Keira haar ouders namelijk al om een `agent' hebben gevraagd. En vanaf haar negende was ze niet meer te stoppen. Toen ze vijf jaar later met Star Wars Episode 1: The Phantom Menace haar grote doorbraak beleefde, had ze al flink wat film- en tv-rollen op haar naam staan.

In The Phantom Menace speelde ze Sabe, de dubbelgangster van de door Nathalie Portman gespeelde Queen Amidala. Beide actrices leken zo op elkaar, dat zelfs hun moeders ze als ze eenmaal bij de schminck waren geweest hen niet meer uit elkaar konden houden. Toch is er een andere actrice op wie Knightley nog meer lijkt, ook in de keuze van stoer-kwetsbare rollen, en dat is Winona Ryder, al zijn Ryders personages vaak ook een tikkeltje raar.

Keira Knightley doet het goed in kostuums, in Dickens-verfilmingen, of in een tv-versie van Dr. Zhivago. In rollen waarover ze zei: ,,When in doubt, faint'' Rollen waarvoor ze net zoals haar idool Vivien Leigh een corset aankan (,,eventjes leuk, maar na vijf minuten heb je ademhalingsproblemen'').

Als je nú aan Keira Knightley denkt, denk je aan Pirates of the Caribbean (2003) en de rol van Guinevere die ze in King Arthur (2004) had. En natuurlijk aan de meest recente Pride & Prejudice (nu nog te zien in de bioscopen), waarin ze Jane Austens heldin Elizabeth Bennet helemaal flink-dapper en met een en al blos speelde. En je denkt een beetje aan al die sexy tegenspelers: Orlando Bloom in Pirates (waarvan deel twee en drie de komende zomers worden verwacht) en Clive Owen als Arthur en Matthew MacFadyen als Mr. Darcy. Daar zou ieder meisje van gaan blozen.

Domino van Tony Scott is te zien in 40 bioscopen.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het portret Keira Knightley (23 november, pagina 10) wordt verwezen naar Knightley's rol in de film Domino. De recensie van die film zal worden afgedrukt op de filmpagina van woensdag 30 november.