`Ik ben jihad-strijder op het podium'

Rapper Salah Edin uit Alphen aan den Rijn strijdt tegen het negatieve imago van moslims. ,,Als die echt alle 1,3 miljard met een bom om zouden lopen, had je geen wereld meer.''

In het gebouw waar de studio van producer Mohalim (32) is gevestigd, hangt een zware brandlucht. Een dag eerder is zijn psychotische buurjongen door het lint gegaan, en die heeft onder meer het fornuis in de gezamenlijke keuken in de brand gestoken. Mohalim: ,,Ik probeer die jongen al zolang uit huis te krijgen. Maar dit is Nederland, ze grijpen pas in wanneer het al uit de hand gelopen is.''

In dit gebouw in het centrum van Rotterdam werken Mohalim en rapper Salah Edin (25) uit Alphen aan den Rijn aan een voor Nederland uniek repertoire. Salah Edin rapt in het Arabisch en noemt zichzelf op promotieposters `the number one Arabic hiphop artist in the world': ,,Er zijn wel veel Frans-Arabische rappers, maar ik rap in het Marokkaans-Arabisch. In de 22 Arabische staten kan ongeveer zeventig procent me redelijk verstaan. Dat is een grote markt.''

De in Alphen aan de Rijn geboren en deels in Marokko getogen rapper, vernoemd naar een Arabische krijgsheer uit de twaalfde eeuw, heeft nog voor zijn debuutalbum is verschenen in 23 landen opgetreden. Door zijn samenwerking met de Tilburgse rapper Cilvaringz, het zakelijke brein achter internationale tours van onder andere Wu-Tang-voorman The RZA, verzorgt Salah Edin wereldwijd het voorprogramma bij grote concerten. ,,En dan is het mijn taak om de hoofdact weg te blazen.''

In de studio van Mohalim en Salah Edin hangt een Palestijnse vlag. Chuck D van de Amerikaanse rapgroep Public Enemy noemde hiphop ooit ,,het zwarte CNN''; Salah Edin ziet zichzelf in die traditie, als een ,,westers Al-Jazeera, waar je beelden ziet van het gebruik van giftige stoffen door de VS die je nergens anders ziet. Ik strijd tegen het negatieve imago van moslims. Als die echt alle 1,3 miljard met een bom om zouden lopen, had je geen wereld meer.''

De bij uitstek internationaal georiënteerde Salah stoort zich aan uitspraken over moslims van bijvoorbeeld Ayaan Hirsi Ali en de voormalige Rotterdamse wethouder Pastors maar zal hen niet snel aanvallen. ,,Wanneer ik bij een optreden in het buitenland roep: `Fuck George Bush, fuck Ariël Sharon', gaan er 20.000 middelvingers de lucht in. Ik bereik meer mensen dan zij. Ik ben een jihad-strijder op het podium.''

De raps van Salah klinken krachtig, ook voor wie de taal niet machtig is. De beat van Mohalim die uit de speakers klinkt, gaat, met een voor westerse oren vreemd klinkend ritme, verder dan het zomaar samplen van een stukje Arabische muziek. Salah: ,,Arabische muziek is heel complex, je kunt gerust een negenmaatsbeat tegenkomen. En tekstueel is het poëtischer. In het Arabisch groet je met `salam aleikum', dat betekent `vrede zij met u'. Dat is toch mooier dan `doei'?''

Salah Edin, vrij 25/11 op het DROP Breaks & Beats Festival. Melkweg en Stadsschouwburg, Amsterdam, t/m 27/11.

    • Saul van Stapele