Hiddink komt Uruguayanen ook bij Schalke tegen

Guus Hiddink kan zijn persoonlijke succes dit seizoen groter maken als hij PSV vanavond in het uitduel met Schalke 04 naar de achtste finales van de Champions League loodst.

Wat vindt Guus Hiddink eigenlijk van de nationale Duitse discussie over het functioneren Jürgen Klinsmann? Kan de bondscoach wel in de Verenigde Staten wonen als zijn werkterrein Duitsland is? Hiddink had daar als parttime bondscoach van Australië vorige week in Sydney met de plaatsing voor het WK voetbal al het meest passende antwoord op gegeven, maar als technisch directeur en hoofdtrainer van PSV wilde hij dat gisteren in de Arena Auf Schalke ook nog wel mondeling doen. ,,Ik ben niet steeds op één plaats, maar ik heb de laatste jaren een beetje kosmopolitisch geleefd'', stelde Hiddink aan de vooravond van het duel in de Champions League tegen Schalke 04. ,,Je moet altijd kort op je werk zitten. Als ik met PSV bezig ben doe ik dat in Eindhoven en met de Australische ploeg doe ik dat in Australië. Hoe Klinsmann dat invult weet ik niet. Daar kan ik niet zo goed een oordeel over vellen.''

Hiddink is in de aanloop naar het WK voetbal komende zomer ook bij de Duitsers in beeld geweest voor het bondscoachschap. De 59-jarige oefenmeester heeft het aanbod nooit serieus genomen. Zo liet hij naar eigen zeggen ook andere aanbiedingen schieten ,,omdat die niet met mijn werk met PSV te combineren waren''. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik pas ergens als bondscoach zou beginnen als PSV daarvan geen schade zou ondervinden. Het lijkt wel alsof ik de afgelopen tijd veel ben weggeweest, maar het gaat slechts over vijf of zes periodes van een paar dagen. Daar heeft PSV geen last van.''

Aanvankelijk werd zowel binnen PSV als buiten de club de vraag gesteld of Hiddink zich met zijn drie banen niet te veel op zijn hals had gehaald. Na een roerige transferperiode waarbij PSV topspelers kwijtraakte en er onvoldoende in geslaagd leek adequate vervangers te halen, werd de kritiek al snel groter. Daar kwam nog eens bij dat het nieuwe PSV in de beginfase van de competitie zichtbaar op zoek was naar automatismen.

In dezelfde periode moest Hiddink van een stel weliswaar goedwillende, maar tactisch matig onderlegde Australische internationals een ploeg maken die zich zou kunnen meten met de nummer vijf van Zuid-Amerika. Eind november heeft `de wereldburger uit Varsseveld' nationaal en internationaal alle critici de mond gesnoerd. PSV gaat aan de leiding in de eredivisie en in Australië is hij, als de eerste bondscoach die het land sinds 1974 naar een WK wist te brengen, uitgegroeid tot een volksheld.

Had Hiddink wel tijd om te genieten van zijn succes? ,,Ach, ik had een bepaald doel voor ogen en dat is gelukt. Die Australiërs drinken, drinken en drinken als ze feesten. Ik snap wel dat ze daar dagen feestvieren. Maar dat is aan mij niet besteed. Australië gaat voor mij eind mei, begin juni pas weer echt leven. Ik ben nu vooral bezig met de wedstrijd tegen Schalke.''

Hiddink kan vanavond zijn persoonlijke succes van dit seizoen compleet maken als hij de landskampioen voor de tweede keer op rij naar de achtste finales van de Champion League loodst. Als AC Milan uit bij Fenerbahçe wint, heeft PSV in Gelsenkirchen aan een punt voldoende om verder te gaan in Groep E.

Hiddink heeft de voorbije maanden als geen ander bewezen dat hij in een mum van tijd van een groep individuen een succesvol collectief kan smeden. Zowel bij Australië als bij PSV oogstte hij daarmee succes. De Uruguayanen Dario Rodriguez en Gustavo Varela van Schalke 04 verloren vorige week met hun land van Hiddink. Volgens Schalke-trainer Ralf Ragnick speelt die wedstrijd niet mee in het hoofd van zijn Zuid-Amerikaanse internationals. ,,Ze staan niet tegen Hiddink, maar tegen de spelers van PSV.'' En dat is volgens Ragnick maar goed ook: ,,Hiddink bewijst dat er met een goede trainingsstaf zeer veel mogelijk is. Hij ziet voetbal kennelijk als een soort vakantie en kan er maar geen genoeg van krijgen.''