Harmes en Linders bij WK turnen in finales

De Nederlandse vrouwen hebben vandaag bij de wereldkampioenschappen turnen in Melbourne drie finaleplaatsen behaald. Suzanne Harmes plaatste zich zowel op sprong als meerkamp en Loes Linders kwalificeerde zich op alleen de meerkamp. Beide vrouwen zijn pupillen van de Russische coach Boris Orlov, die het WK noodgedwongen vanuit Nederland volgt.

Harmes ging met 35,849 punten als negende de meerkampfinale in. Op sprong had ze bijzonder veel geluk met falende concurrenten. Uiteindelijk werd ze negende, maar omdat er van de drie Amerikaanse turnsters boven haar slechts twee naar de finale mogen, kreeg ook Harmes toegang tot de eindstrijd op vloer. Linders ging als 23ste van de 24 door naar de meerkampfinale.

De mannen behaalden gisteren vijf finaleplaatsen, waardoor het totaal voor Nederland op acht is gekomen. De meerkampfinale mannen is morgen, die van de vrouwen vrijdag. In het weekeinde zijn de toestelfinales voor zowel mannen als vrouwen.

Verona van de Leur faalde vandaag op balk tijdens de kwalificatiewedstrijden. De 20-jarige turnster uit Waddinxveen had in haar balkoefening een nieuw onderdeel bedacht, dat haar naam zou krijgen indien ze het goed zou uitvoeren. Het ging echter mis, ze viel zelfs van het toestel af. ,,Terwijl het tijdens de trainingen altijd goed ging'', zei ze somber na afloop van haar tocht langs vier toestellen. Van de Leur stelde teleur en vergaarde slechts 33,587 punten.

,,Zo ongeveer mijn slechtste wedstrijd ooit'', zo beoordeelde ze haar kwalificatiewedstrijd van vandaag in Melbourne. Hoewel de wedstrijd op dat moment op een kwart was, wist ze al zeker dat een finale er voor haar niet zal inzitten. ,,Helaas, maar ik zal moeten wachten om mijn element in de boeken te krijgen. Volgend jaar bij de EK misschien. Ik had op basis van de training gedacht dat 35,500 punten wel te halen zouden moeten zijn. Ik had er echt zin in, maar achteraf is het een beetje een nachtmerrie.''

Drie jaar geleden won Van de Leur nog een zilveren medaille bij de WK in Hongarije, tijdens haar vloeroefening.