Grote reorganisatie bij ministerie OCW

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) staat een drastische reorganisatie te wachten. Ambtenaren worden niet langer gekoppeld aan een bepaalde onderwijssector, maar aan thema's als uitval of veiligheid.

Dat kondigen minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) en secretaris-generaal Van der Steenhoven vandaag aan in een gesprek met deze krant. De 3.200 ambtenaren van het ministerie zouden vanmiddag worden geïnformeerd over de veranderingen.

Met het `kantelen' van de organisatie wil OCW beter kunnen inspelen op maatschappelijke vragen en politieke prioriteiten. Volgens Van der Hoeven moet het ministerie veranderen van een ,,soms in zichzelf gekeerd, bureaucratisch'' departement naar een instelling die snel kan reageren op de buitenwereld. Beleidsdirecties worden daarom tijdelijk aan een thema gewijd, medewerkers mogen niet te lang op dezelfde plek werken.

Volgens Van der Steenhoven werken beleidsdirecties op het departement te verkokerd en zijn ambtenaren te veel op hun eigen terrein gericht. ,,Er is een structuurverandering nodig om een cultuurverandering te organiseren'', aldus de hoogste ambtenaar van het ministerie. Het is nog niet duidelijk of de ingreep gevolgen heeft voor de omvang van het ministerie. Zowel krimp als groei is mogelijk, schrijft Van der Hoeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dit hangt volgens haar af van de politieke ambities ten aanzien van onderwijs van een volgend kabinet. In deze kabinetsperiode verdwijnt 15 procent van de ambtenaren.

De komende reorganisatie is de zesde grote verandering in tien jaar tijd op het ministerie van OCW. De vorige reorganisatie, Apollo, begon eind 2003 en loopt volgende maand af. Honderd dagen na zijn aantreden kondigde Van der Steenhoven die ingreep aan in een geruchtmakende toespraak. Volgens de secretaris-generaal was er onvoldoende leiderschap, werkten collega's slecht samen en hadden ambtenaren geen idee wat zich op scholen afspeelt. Tweederde van de directeuren kreeg een nieuwe baan. Vorig jaar speelden verschillende affaires bij OCW, waarbij de integriteit van ambtenaren in het geding was.

Net als tijdens Apollo zal ook de komende reorganisatie tot interne kritiek leiden, voorziet Van der Steenhoven. ,,Mensen hangen erg aan hun eigen beleidsterrein, ze houden niet van verandering''.

Van der Steenhoven is kritisch over de Tweede Kamer, die bij voortduring pleit voor het inkrimpen van het ministerie van OCW. De PvdA wil zelfs de helft van de OCW-ambtenaren ontslaan. ,,Dat komt voort uit een idee dat ambtenaren uit zichzelf regels verzinnen. De rol van het ministerie wordt te eenvoudig en ongenuanceerd gepresenteerd.''

interview: pagina 3