Forse winstgroei Fortis (Gerectificeerd)

De Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar Fortis heeft de winst exlusief eenmalige baten in het derde kwartaal fors zien stijgen. Tijdens de presentatie van de cijfers vanmorgen maakte de financiële dienstverlener ook bekend dat hij tweederde van het management gaat vervangen.

De enorme winststijging, met 94 procent naar 913 miljoen euro, kwam door de goede resultaten van het bankbedrijf. Dat profiteerde vooral van een hogere winst op beleggingen en de eerste bijdrage van de overgenomen Turkse Disbank.

Fortis, dat circa 55.000 werknemers heeft, verwacht dat de winst exclusief eenmalige baten in het vierde kwartaal lager zal zijn dan de 913 miljoen euro die vanmorgen werd gerapporteerd. Dit omdat het concern dan een eenmalige last neemt van 200 miljoen euro om de kosten te dekken van een reorganisatie onder 3.000 managers.

Tweederde van deze groep zal worden vervangen, zo zei het concern, nadat ze zijn beoordeeld op leiderschapskwaliteiten en verantwoordelijkheid. Fortis haalt een deel van de nieuwe managers uit de eigen organisatie en gaat een deel extern werven.

Fortis-topman Jean-Paul Votron zei vanmorgen in een toelichting dat hij verwacht dat de investering binnen twee jaar zal zijn terugverdiend.

Fortis gaf geen concrete winstverwachting, maar volgens Votron ligt Fortis op koers om in het jaar 2009 minstens 30 procent van de winst buiten de Benelux te genereren.

Rectificatie

In het artikel Forse winstgroei Fortis (23 november, pagina 19) staat dat Fortis tweederde van een groep van 3.000 managers gaat vervangen. Fortis zal echter eerst onderzoeken hoeveel van deze 3.000 managers niet meer voldoen aan de eisen van het bedrijf. Van dit nog onbekende aantal zal tweederde worden vervangen.