Experiment in hockey met derde scheidsrechter

Hockey gaat experimenteren met een derde scheidsrechter. Bij de tweede editie van de op 5 januari te beginnen Indiase profcompetitie, de Premier Hockey League (PHL), mag in sommige gevallen de hulp van de derde official worden ingeroepen.

Dat heeft de Indiase hockeybond vanmorgen bekendgemaakt in New Delhi bij de presentatie van de één maand durende competitie, die ditmaal wordt gehouden in de noordelijk gelegen miljoenenstad Chandigarh. In de hoogste afdeling (Premier League) spelen opnieuw vijf gelegenheidsteams (Chandigarh Dynamos, Bangalore Hi-Fliers, Maratha Warriors, Hyderabad Sultans en Sher-e-Jalandhar), die allemaal zullen worden uitgerust met maximaal drie buitenlandse spelers. Daarnaast telt elke selectie minimaal één van hogerhand aangewezen international van de Indiase nationale ploeg.

De proef met een derde arbiter is bedoeld om het doorgaans grote aantal twijfelgevallen in de razendsnelle balsport terug te dringen, maar is wel aan een aantal voorwaarden gebonden. Alleen in het geval van een discutabel doelpunt (bal wel of niet over de lijn), een omstreden tip-in (wie heeft de bal voor het laatst aangeraakt) of een dubieuze strafbal wordt de hulp van de derde official langs de zijlijn ingeroepen. Die velt vervolgens op basis van televisiebeelden een bindend oordeel.

Maurits Hendriks, de Nederlander die als adviseur verbonden is aan de Premier Hockey League, is een van de initiatiefnemers van het experiment. ,,Het moet niet zo zijn dat de scheidsrechters om elk wissewasje de hulp inroepen van de zijlijn, en zich dus constant gaan verschuilen achter die derde man. Dat vertraagt het spel enorm, terwijl die snelheid nu juist een van de charmes is van onze sport.''

Behalve een beroep op een derde scheidsrechter kunnen de arbiters in de PHL zich verstaanbaar maken bij het (televisie)publiek via een microfoon. Het idee is afkomstig uit het American football en heeft navolging gevonden in onder meer het rugby. ,,Zo'n microfoon komt de begrijpelijkheid ten goede'', zegt Hendriks, tevens bondscoach van Spanje. ,,Bovendien bevordert het de interactie met het pubiek.''

ESPN Star Sport is opnieuw de grote animator van de profcompetitie. Net als begin dit jaar brengt de Aziatische sportzender met behulp van liefst twaalf camera's twee keer per week een als topduel geafficheerde wedstrijd rechtstreeks op televisie. Mede op initiatief van ESPN hoeven de teams in geval van gelijkspel en dus een verlenging niet langer spelers (twee per speelhelft van zevenenhalve minuut) af te staan. ,,Daar waar we gehoopt hadden dat er meer ruimte zou ontstaan, bleek in de praktijk dat vrijwel alle ploegen zich met minder spelers steeds verder op de eigen helft terugtrokken'', aldus Hendriks.

In de nieuwe opzet worden de duels, opgesplitst in vier keer 17,5 minuten, in het geval van een gelijkspel afgesloten op basis van eerst het silver goal-principe (eerste verlenging), en vervolgens het golden goal-principe (tweede verlenging).

Nieuw in de tweede editie van de PHL is ook het toestaan van sticks (stick boven de schouder), zolang dat geen gevaar oplevert, én de afschaffing van de directe vrije slag in het 23-metergebied. ,,We willen af van de mogelijkheid om de bal blind de overvolle cirkel in te jakkeren, met alle gevaren vandien'', zegt Hendriks. Binnen de internationale hockeyfederatie gaan al geruime tijd stemmen op om de directe vrije slag `in de 23' te vervangen door een indirecte. Volgende maand, bij de Champions Trophy in Chennai (Madras), buigt de spelregelcommissie zich over het voorstel, dat wereldwijd de steun heeft van een meerderheid van spelers en coaches.