Bond dreigt Smit met nieuwe acties

FNV Bondgenoten beraadt zich nog over de voorstellen van slepers- en bergingsbedrijf Smit om af te zien van verdere werkonderbrekingen bij het bedrijf in de Rotterdamse haven. Komen beide partijen niet uit het CAO-conflict dan volgen er na de 12-uursstaking van gisteren morgen vanaf 10 uur nieuwe acties, waarbij de slepers het werk 24 uur willen neerleggen.

Volgens bestuurder K. Bos van FNV Bondgenoten zijn de nieuwe voorstellen van Smit het ,,nog net niet helemaal''. Maar Bos geeft toe dat beide partijen elkaar dicht zijn genaderd.

Smit heeft in de Rotterdamse haven de beschikking over zeventien sleepboten die bij een staking niet in actie kunnen komen. Gisteren konden daardoor twee zeeschepen niet uit Rotterdam vertrekken en lagen er vijf buiten op de Noordzee te wachten. ,,Bij rustig weer hebben de meeste schepen niet eens een sleepboot nodig'', zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam, die de schade van de acties niet zegt te kunnen inschatten. ,,Pas bij windkracht vijf gaat het erom spannen.''

Maar los van de financiële schade maakt bestuursvoorzitter B. Vree van Smit zich vooral zorgen over de ,,reputatieschade'' die Smit door de werkonderbrekingsacties lijdt. Vree vindt het een bizarre eis van de bonden dat Smit compensatie moet garanderen voor verslechteringen in de nieuwe WAO-wetgeving.

,,Dat is een politiek dossier dat de bonden nu via de achterdeur bij Smit binnenbrengen. Dat kan gewoon niet.''

Ook vindt Vree het ,,niet chic'' dat er op de man wordt gespeeld door de bonden, die zelfs de salarisverhoging van de Smit-topman erbij halen. ,,Toen ik drie jaar geleden hier kwam heb ik vrijwillig van een toegezegde salarisverhoging afgezien omdat het bedrijf slecht draaide. Nu zou ik opeens te veel verdienen.''