`Blair hield Bush af van aanval'

In Groot-Brittannië is opschudding ontstaan over een uitgelekte memo van het kantoor van premier Blair. Daarin zou worden verwezen naar een pleidooi van de Amerikaanse president Bush voor een aanval op het hoofdkwartier van het Arabische tv-station Al-Jazeera in Qatar.

Het boulevardblad Daily Mirror publiceerde er gisteren een verhaal over, zonder overigens uit het memo te citeren. De krant meldde dat Bush zijn suggestie op 16 april 2004 deed tijdens een onderhoud met Blair op het Witte Huis. De Amerikanen ergerden zich al geruime tijd aan de kritische berichtgeving van Al-Jazeera. Premier Blair, die grote schade vreesde voor het imago van het Westen, wist Bush van het plan af te brengen, aldus de krant. Noch het Witte Huis, noch Downing Street wilde er gisteren op ingaan. Al-Jazeera zei het verhaal zelf te onderzoeken.

David Keogh, een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken die werkte op Downing Street 10, is al eerder in staat van beschuldiging gesteld op verdenking het document te hebben doorgespeeld aan Leo O'Connor. Ook deze medewerker van voormalig Labour-Lagerhuislid Tony Clarke moet zich volgende week verantwoorden voor de rechtbank. Clarke kreeg het memo in mei vorig jaar en stuurde het vervolgens terug naar Downing Street.

Lord Goldsmith, de hoogste juridische adviseur van het kabinet, waarschuwde gisteren kranten dat het strafbaar is in het bezit van vertrouwelijke officiële documenten te zijn, wanneer die zonder toestemming van bevoegde instanties zijn verkregen. Tot dusverre heeft de regering-Blair kranten overigens nooit vervolgd, al lekken er regelmatig documenten uit.

Het Al-Jazeera-kantoor in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd drie jaar geleden verwoest door een Amerikaanse raket. In 2003 kwam een medewerker van Al-Jazeera om het leven, toen een Amerikaanse raket het kantoor van het tv-station in Bagdad raakte.