Bittorrent legaal

Bram Cohen, een Amerikaanse student die het Bittorrent-systeem op internet introduceerde, gaat samenwerken met filmorganisatie MPAA (Motion Pictures Association of America). De MPAA vertegenwoordigt de grootste studio's in Hollywood, Bittorrent is een techniek om grote bestanden snel via internet te versturen. De samenwerking is opmerkelijk, want Bittorrent wordt op grote schaal gebruikt om illegale films en tv-uitzendingen via internet uit te wisselen. Vorig jaar nog probeerde de MPAA websites uit de lucht te halen die torrent-bestanden uitwisselen. In Nederland jaagt stichting Brein op torrent-sites als Newnova.org, opvolger van het verbannen Supernova.org.

Cohen overtuigde de MPAA dat niet zijn techniek illegaal is, maar de websites die een database van illegale torrent-bestanden bijhouden. Bittorrent wordt ook veel gebruikt om legale software en bestanden te verspreiden, zoals grote Linux-pakketten. De MPAA wil Bittorrent voor legale filmdistributie gaan inzetten. Cohen krijgt dankzij de nieuwe overeenkomst een investering van 7,5 miljoen euro en belooft illegale filmbestanden te weren op zijn website www.bittorent.com.