Amerikaan José Padilla aangeklaagd

De Amerikaan José Padilla, die drie jaar geleden werd gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag met een radioactieve `vuile bom', is gisteren aangeklaagd wegens samenzwering met moord als doel en hulp aan terroristen.

De 35-jarige Padilla (die zich ook Abdullah al-Muhajiya noemt) werd in mei 2002 bij terugkeer uit Pakistan gearresteerd op het vliegveld van Chicago. De tot moslim bekeerde Amerikaan, een voormalig bendelid, zou daar contact hebben gehad met leiders van de terreurbeweging Al-Qaeda en er zijn opgeleid tot terrorist. Hij werd door de regering-Bush als `vijandelijke strijder' aangemerkt, waardoor hij net als de gevangenen op de marinebasis Guantánamo Bay buiten het Amerikaanse of internationale recht valt.

Met de aanklacht wordt een rechtszaak voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voorkomen. Padilla's advocaten waren in hoger beroep gegaan nadat een federale rechtbank in september had bepaald dat de regering in oorlogstijd het recht heeft een Amerikaans burger voor onbepaalde tijd en zonder aanklacht vast te houden. Volgens de advocaten ging dit in tegen de grondwettelijke rechten die iedere Amerikaan heeft.

Het betekent eveneens dat Padilla niet langer wordt gezien als een `vijandelijk strijder'' en zijn zaak zal worden behandeld door het ministerie van Justitie, in plaats van het ministerie van Defensie.

In de aanklacht, die gisteren werd bekendgemaakt door het ministerie van Justitie, wordt niet gesproken over de `vuile bom'. Een woordvoerder weigerde in te gaan op vragen over deze eerdere verdenking tegen Padilla. Wel wordt hij aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een samenzwering met als doel mensen in een ander land te ontvoeren, verminken en doden en bij een samenzwering om terroristen te helpen en zou hij terroristen hebben geholpen. Vier anderen zijn in dezelfde zaak aangeklaagd.

,,De verdachten hebben een Noord-Amerikaanse ondersteunende cel beheerd, en geld, materiaal en rekruten gestuurd naar overzeese conflicten'', aldus de aanklacht. De verdachten kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.