`Abu Ali wilde Bush doden'

De Amerikaan Ahmed Omar Abu Ali is schuldig bevonden aan het beramen van plannen om president Bush te vermoorden. Het bewijs is geleverd door Saoedi-Arabië.

Voor de jury in Arlington in de Amerikaanse staat Virginia was het gisteren duidelijk. De op video opgenomen bekentenis van de 24-jarige, in Texas geboren student Ahmed Omar Abu Ali was genoeg om hem te veroordelen wegens het beramen van plannen om president Bush te vermoorden en lidmaatschap van de terreurorganisatie Al-Qaeda. Hij kan van de rechter een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Jurylid Nancy Ramsden zei tegenover het persbureau AP dat de bekentenis een ,,zeer opvallend'' stuk bewijs was. Ze verwees naar beelden waarop te zien is hoe de student uitbeeldde hoe hij Bush wilde doodschieten: ,,Het was bijna alsof het allemaal een grap voor hem was.''

De zaak tegen Abu Ali was voor het ministerie van Justitie een belangrijke test over de toelaatbaarheid van informatie van buitenlandse inlichtingendiensten in de Amerikaanse rechtszaal. De bewijzen kwamen in deze zaak uit Saoedi-Arabië: Abu Ali, zoon van een Jordaanse ambassademedewerker en een Amerikaanse, werd in 2003 gearresteerd op de universiteit van de Saoedische stad Medina. De Saoedische veiligheidsdiensten ondervroegen hem, kwamen tot de conclusie dat Abu Ali een gevaarlijke terrorist was en lieten deze bekentenis op video opnemen. Begin dit jaar volgde uitlevering.

Maar de bekentenis, zegt Abu Ali, heeft hij gedaan na veertig dagen van mishandeling en marteling. Agenten van de Saoedische veiligheidsdienst Mubahith hebben hem onder meer met een voorwerp op de rug geslagen, verklaarde hij. Twee artsen getuigden namens de verdediging dat Abu Ali is gemarteld en zweepslagen op zijn rug heeft.

Zijn advocaten meenden dat de bekentenis daarom is afgedwongen en niet als bewijs mocht gelden. Een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin de Mubahith worden beschuldigd van ,,ernstige mensenrechtenschendingen'' ondersteunde deze theorie.

Maar rechter Gerald Bruce Lee noemde het verhaal over marteling ,,onaannemelijk'' omdat Abu Ali niet kon aangeven waarmee hij was geslagen en omdat hij na enkele dagen geen pijn meer had. En dus mocht de jury vrijdag de video met de bekentenis bekijken. Op een andere video getuigden Mubahith-agenten dat Abu Ali keurig is behandeld. Jurylid Ramsden zei tegen AP dat geen van de juryleden geloofden in de marteling, maar wel in de openbaar aanklager die meende dat Abu Ali vrijwillig heeft bekend Bush te willen vermoorden en dat een aanslag ,,gelijk'' aan `11 september' was voorkomen.

Justitie toonde zich gisteren tevreden. Voorafgaand aan het proces beschreef het ministerie Abu Ali als ,,een van de meest gevaarlijke terroristische dreigingen voor de VS in de gevaarlijke wereld na 11 september 2001: een Al-Qaedalid dat is geboren en getogen in de VS, voldoende getraind is en bevlogen genoeg is om dodelijke aanslagen op Amerikaans gebied uit te voeren.''

De verdediging gaat in beroep.