Zelfs corpsleden halen gemiddelde studielast

Staatssecretaris Rutte van Onderwijs vindt dat studenten te weinig tijd besteden aan hun studie. Zelf vinden de studenten het gemiddelde van 29 uur per week een mooie score.

. Negenentwintig uur studeren per week? Psychologiestudente Margreet Wirix (23) kijkt ongelovig. ,,Dan zit er iemand anders blijkbaar zestig uur per week aan de studie, om mij te compenseren.'' Ze heeft vier uur college per week, veel `huiswerk' komt daar niet bij. ,,Aan de andere kant zit ik soms wel twaalf uur op een dag te studeren op de UB, zoals vandaag.'' Haar drie studiegenoten op het stoepje van de Universiteitsbibliotheek (UB) aan het Singel in Amsterdam barsten in lachen uit. ,,Nou ja, effectief misschien negen uur'', bindt Wirix in. ,,Het winkelen niet meegerekend dan'', spot mede-psychologiestudent Thomas van Oudheusden (24).

Uit de gisteren gepubliceerde Studentenmonitor, een jaarlijkse onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW onder studenten in het hoger onderwijs, blijkt dat studenten aan de universiteit nog altijd niet fulltime studeren. De gemiddelde studieduur bedraagt 29 uur per week. Veertig uur per week studeren, of minimaal 35, zoals staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) bepleit, kan derdejaars Margreet Wirix zich niet goed voorstellen. ,,Ik moet daarnaast toch ook nog werken? En roeien? Dan is veertig uur wel heel veel.''

Een eindje verderop loopt Diederik Schuurmans (21) op een drafje naar de sociëteit. Het is een koude avond, toch draagt hij slechts een overhemd en das. ,,Twaalf, dertien uur per week'' besteedt hij aan zijn studie Nederlands Recht. Hij is derdejaars en ligt ondanks zijn lage inzet goed op schema. Toch lijkt hij een uitzondering. De meeste corpsstudenten die op weg zijn naar hun wekelijkse borrelavond zeggen de 29 uur wel te halen. ,,Wat veel!'' is de eerste reactie van studenten als het gemiddelde van 29 uur wordt genoemd. Eenmaal uitgerekend in college-uren valt het daarna wel mee. ,,Vijftien uur werkgroep, zes uur hoorcollege... dan zit ik er al bijna aan'', zegt een tweedejaars `media en cultuur'. Het lijkt erop dat zelfs de beruchte studie-ontwijkende corpsleden de norm halen.

Volgens onderzoekster Anja van den Broek van het Nijmeegse ITS is in de monitor dit jaar voor het eerst de `gedrevenheid' van studenten onderzocht. ,,Voor de voortgang van de studie en de snelheid van afstuderen is de inzet belangrijker dan het aantal uren.'' De gedrevenheid voor een studie is in de enquête onder meer afgeleid uit de hoogte van tentamencijfers, de mate van motivatie en de snelheid waarmee de studie wordt doorlopen. Rechtenstudenten zijn het minst gedreven, slechts acht procent van hen voldoet aan de criteria die hiervoor gelden.

Inge de Vlieger (22) bekijkt haar mail in de UB. Ze studeert pedagogische wetenschappen. ,,Ik kom op 15 à 20 uur per week.'' Toch lijkt De Vlieger een `gedreven student': ze geeft tweeënhalve dag per week les op een basisschool. ,,Dat is inhoudelijk een goede combinatie met mijn studie. Het is wel een dubbel bestaan: half werken, half studeren.''

Politicologiestudent Omar Rupp (26) staat op het stoepje voor de UB een sigaret te roken. ,,Kennelijk zijn er bezuinigingen nodig, dat Rutte roept dat studenten meer tijd aan hun studie moeten besteden.'' Rupp denkt dat de staatssecretaris wil dat studenten sneller klaar zijn, zodat ze minder geld kosten. ,,Terwijl hij zelf volgens mij ook zeven jaar over zijn studie heeft gedaan!'' Zelf denkt Rupp op een jaartje vertraging uit te komen. ,,Dat vind ik geen schande, een jaar lenen is nog te overzien. Ik heb geen haast. Er zijn toch nog meer dingen op de wereld dan studeren?''