www.nrc.nl

Blogger vs. parlement. Vandaag op de website een nieuwe aflevering van het Weblog Europa van redacteur Kees Versteegh. Aandacht is er voor de Italiaanse Blogger Beppe Grillo die met een advertentie in de International Herald Tribune de aanval opent op het Italiaanse parlement. Grillo prijkt vandaag in de IHT met zijn blog op pagina 7. Hij vraagt zich af of er een ander land ter wereld is dat veroordeelde criminelen tot het parlement toelaat. En zo ja, of dat land zich dan even bij hem wil melden. ,,Dan stel ik een twinning project voor'', en wel met Italië.

Grillo's thuisland heeft namelijk 23 veroordeelde criminelen in het nationale en het Europese parlement zitten, met als prominentste lid Umberto Bossi van de Lega Nord. De europarlementariër werd 13 juni 1998 veroordeeld in een smeergeld-affaire. Naar verluidt is de flinke afvaardiging van veroordeelden in beide parlementen reden waarom Italië zich lange tijd verzette tegen invoering van het Europees arrestatiebevel.

Schaken. Hans Ree besteedt aandacht aan Secrets of Opening Surprises, een serie boekjes van uitgeverij New in Chess onder redactie van Jeroen Bosch. Ze zijn bedoeld voor schakers die de explosief groeiende openingstheorie niet meer bij kunnen houden. Ree: ,,De boekenserie SOS wil laten zien dat het mogelijk is om al in een heel vroeg stadium van de partij ongewone dingen te doen. Het is in zekere zin vechten tegen de bierkaai, want als het ongewone echt goed blijkt, wordt het snel opgepikt. Meestal is het ongewone trouwens slechter dan het gebruikelijke, maar de vernieuwer kan hopen dat het een tijdje duurt voor zijn tegenstanders dat door hebben.''