Wunderbaum wil hippies slaan

Acteur Matijs Jansen voelt in heel veel situaties ,,agressie opkomen''. Bij bongo-ende hippies in het park. Bij een ober die op zijn hurken bij zijn tafeltje gaat zitten, bij een klant in de supermarkt die gelijk met hem aankomt en dan langzaam voordringt, maar doet alsof dat niet zo is. Als Matijs Jansen agressie op voelt komen dan wil hij sláán. Hij zegt het met wellust in zijn stem.

In de voorstelling Rollende Road Show verdiept theatercollectief Wunderbaum zich in het thema agressie. Daartoe werkten ze samen met de Gentse electroband Mascotte en deden alle leden een agressiviteits-beheersingscursus. Het resultaat van deze voorbereidingen is te zien in een afgelegen loods in de Rotterdamse havens. Wunderbaum was tot vorig seizoen Jonghollandia, de jongerenafdeling van ZTHollandia. Nu die groep is opgeheven, werkt Wunderbaum onder de vleugels van deels NTGent en deels Rotterdamse Schouwburg.

Een blonde actrice op hoge hakken, Maartje Remmers, houdt een bowlingbal boven haar hoofd. Daarmee mikt ze op een rij kegels in de verte, het rollen van de bal dondert door de betonnen ruimte. Ze mikt ook een keer op haar collega Wine Dierickxs, die tegen een ruit de handstand doet, en kijkt er gemeen bij.

Dergelijke acties behoren tot de sterke momenten van Rollende Road Show; als er iets naars wordt gesuggereerd zonder dat het daadwerkelijk gebeurt. Zoals wanneer Walter Bart zich afvraagt hoe hard je met een loden pijp op een gezicht moet slaan, om het écht kapot te maken. Hij krijgt er een discussie over met Matijs Jansen, die beweert dat het kraken van een schedel beter klinkt met een houten knuppel.

Nog spannender wordt het als de fantasie een realistische glans krijgt, in de scène waarin Jansen in zijn blootje in de koude hal een varken moet spelen, waarbij hij wordt vernederd door zijn mede-acteurs. Maartje Remmers overkomt net zoiets als ze staat te schelden op machtswellustige mannen en dan door de anderen steeds persoonlijker wordt aangevallen omdat ze te mooi zou zijn en daardoor gemakzuchtig. Het zijn sterke staaltjes van agressie, maar er zijn er te weinig van.

Om dat te maskeren speelt Mascotte tussendoor dreunende nummers waarop de vier Wunderbaumer zich in het zweet springen, omdat ze zich volgens de foldertekst afvragen of lichaamsoefeningen helpen bij agressie. In hun voorstelling helpen die oefeningen in ieder geval niet. Misschien zijn de leden van Wunderbaum uiteindelijk te zachtaardig voor het volledig laten slagen van dit soort experimenten.

Voorstelling: Rollende Road Show door Wunderbaum. Gezien: 19/11 Lekhavan van Santas Koffie, Rotterdam. Aldaar t/m 26/11. Inl. (010) 411 8110 of www.schouwburg.rotterdam.nl