Wettig recht op verzet

Terrorisme mag niet, maar iedereen heeft het ,,legitieme recht'' zich te verzetten. Dat staat in het communiqué dat gisteren werd uitgegeven aan het einde van een driedaagse verzoeningsconferentie van Iraakse politici in de Egyptische hoofdstad Kairo. De compromisformule, die impliceert dat geweld tegen buitenlandse of Iraakse troepen geoorloofd is, was een concessie van shi'ieten en Koerden aan de sunnitische vertegenwoordigers. Dezen stelden dat de (sunnitische) rebellen in Irak niet als terroristen moeten worden veroordeeld als ze geen burgers of civiele organisaties bestoken. De aanwezigen, onder wie ook leden van de Iraakse regering, riepen verder op tot een tijdschema voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Irak. Het is de bedoeling na de verkiezingen van 15 december een bredere politieke bijeenkomst in Bagdad te organiseren.