Voetballers na uitlatingen op non-actief

Twee voetballers uit de onderste regionen van de eredivisie zijn geschorst door hun club wegens uitspraken in de media dit weekeinde. José Fortes Rodiguez en Jos van Nieuwstadt hebben beiden inmiddels hun excuses aangeboden.

RBC Roosendaal stelde gisteren Rodriguez op non-actief wegens diens uitlatingen over scheidsrechter René Temmink, zondag na afloop van de wedstrijd tegen Heracles. Nadat de verdediger door Temmink van het veld was gestuurd, had hij hem vergeleken met ,,iemand die lijdt aan het syndroom van Down''. Gisteravond bood Rodriguez in een tv-programma zijn excuses aan. ,,Ik wilde alleen Temmink kwetsen, niet de mensen met het syndroom van Down. Ik wil iedereen die heb gekwetst excuses aanbieden'', aldus de Spanjaard.

Voor Macha Simons, interim-directeur van RBC, is de spijtbetuiging onvoldoende. Ze laat weten eerst contact te zoeken met de zaakwaarnemer van de verdediger alvorens de clubleiding in de loop van deze week definitieve strafmaatregelen neemt.

Rodriguez kwam zondag in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Heracles in de 56ste minuut het veld in, maar kon na twee minuten al vertrekken. Hij kreeg eerst geel voor een overtreding en daarna nog een gele kaart voor het beledigen van Temmink. De speler gaf vervolgens in de kleedkamer zijn opmerkelijke commentaar.

Het is niet de eerste keer dat Rodriguez in onmin leeft met een werkgever. Hij speelde jarenlang bij AZ, maar vertrok vorig seizoen naar RBC Roosendaal na onenigheid met toenmalig trainer Co Adriaanse.

Niet alleen RBC schorste gisteren een speler. Ook Willem II trof disciplinaire maatregelen nadat verdediger Jos van Nieuwstadt vrijdag in een interview uiting had gegeven aan zijn frustratie over het beleid van de gisteren ontslagen trainer Robert Maaskant. Willem II doet geen nadere mededeling over de exacte straf, maar een woordvoerder laat weten ,,straffen zoals gebruikelijk in het betaald voetbal'' te hanteren. ,,Daarbij moet je denken aan tijdelijke verbanning naar het tweede elftal en een geldboete.'' De maatregelen zijn genomen door interim-trainer Kees Zwamborn.

Van Nieuwstadt gaf in het interview aan te hopen op verlies tegen Vitesse omdat dat gevolgen zou kunnen hebben voor trainer Maaskant. Nadat Willem II de wedstrijd verloren had, moest Maaskant inderdaad het veld ruimen. De speler heeft evenals Rodriguez zijn excuses aangeboden. ,,Ik reageerde emotioneel en sprak teveel op persoonlijke titel in plaats van in het belang van de club'', aldus Van Nieuwstadt.