Uitwisseling van vliegdata niet correct

Het akkoord dat de Europese Unie vorig jaar met de Verenigde Staten bereikte over de verstrekking van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers is onrechtmatig.

Dat concludeert advocaat-generaal Phillipe Léger van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Als het Hof zijn advies volgt, betekent dit dat het akkoord nietig is. Naar verwachting velt het Hof eind dit jaar of begin volgend jaar een definitief oordeel.

De zaak was aangespannen door het Europees Parlement. Het parlement keerde zich tegen het akkoord tussen Brussel en Washington, omdat het in strijd zou zijn met de Europese regels over bescherming van de privacy. Die mening deelt de advocaat-generaal niet. Volgens hem is de bescherming van de privacy, in het licht van het belang van een adequate bestrijding van internationaal terrorisme, met voldoende waarborgen omkleed.

Léger voert voor zijn advies een juridisch-technisch argument aan: de Europese wet waarop de EU de overeenkomst met de VS baseert (richtlijn 95/46), biedt voor de uitwisseling van vlieggegevens niet de juiste rechtsgrond.

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington de VS eiste de Amerikaanse regering meer gegevens van luchtreizigers. Behalve naam en adres, wilden de Amerikanen ook informatie over onder meer creditcard, e-mailadres, maaltijdservice aan boord, vliegfrequentie en verblijfplaats.

In mei vorig jaar bereikte de Europese Commissie overeenstemming met de Amerikaanse autoriteiten. Dat akkoord hield in dat de luchtvaartmaatschappijen tal van gegevens van hun passagiers beschikbaar moesten stellen aan de Amerikaanse grensbewaking. De EU-landen stemden twee weken later in met dit akkoord.

Het Europees Parlement ging de overeenkomst te ver. De veelheid van gegevens betekende volgens een meerderheid van de afgevaardigden een schending van de in Europa geldende bescherming van persoonsgegevens. Het parlement legde het akkoord tussen Brussel en Washington ter vernietiging voor aan het Europees Hof in Luxemburg.