Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Twee Vandaag deed een enquête over de besteding van de meevaller van 3 miljard euro, die minister Zalm gisteren aankondigde. Daarnaast een interview met Wolfgang Schaüble, de nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken en een item over de vraag hoe vrouwen moederschap en werk combineren. Ned.2, 17.59-18.50u.

Netwerk. Netwerk besteedt vanavond aandacht aan de installatie van de nieuwe Duitse bondskanselier Angela Merkel: dochter van een dominee en opgegroeid in Oost-Duitsland. Verder aandacht voor de grootste autofabrikant van Europa, Volkswagen. Het oorspronkelijke idee van de eerste VW Kever kwam niet, zoals velen denken, van de nazi's. Zij namen het ontwerp over van de joodse ingenieur Josef Ganz. Ned.1, 20.30-21.10u.

Nova. Aandacht voor de subsidies aan de Nederlandse popmuziek en voor de Iers-Amerikaanse schrijver Frank McCourt. Ned.3 22.20-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Te gast is voetballer José Fortes Rodriguez, die door zijn club RBC op non-actief is gezet nadat hij scheidsrechter Temmink in het openbaar beledigd had. Ook René Kok, beeldarchivaris van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), zit aan de BvD-tafel. Talpa, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Inside 9/11: End game. De aanslag met twee vliegtuigen op het World Trade Center innNew York resulteerde in veel documentaires. Het derde gekaapte vliegtuig boorde zich in het Pentagon, maar de missie van het vierde vliegtuig werd door de passagiers gedwarsboomd. National Geopgraphic besteedt vanavond aandacht aan de gebeurtenissen in het laatste vliegtuig, dat uiteindelijk neerstortte. NG, 22.00-23.00u.

Deutsche Kolonien. Het laatste deel van een documentaireserie over het koloniale verleden van Duitsland. ZDF, 20.15 - 21.00u.

Andere tijden: JC Airlines. Biafra, een gebied in Nigeria, roept bij veel mensen nog steeds het beeld op van een hongersnood. Eind jaren zestig was Biafra dan ook de eerste hongersramp die uitgebreid op tv belicht werd. Geschiedkundige Hans Goedkoop beschrijft de rol die Nederlandse piloten speelden bij het vervoeren van hulpmiddelen naar dit door oorlog verscheurde land. Ned3, 20.50-21.30u.

Dokwerk: There goes my heart. Zie artikel bij Media. Ned3, 23.00-00.10u.

DRAMA

De Pfaff's. Is deze kruising tussen Jambers en Slapen bij Frans Bauer nu drama of amusement? Veel kijkers ergeren zich aan de docusoap over de ex-keeper, anderen zien de humor van het haperende gezin Pfaff wel in. In België is Jean-Marie een grootheid, in Nederland is hij bovenal een ex-sporter die worstelt met z'n vrije tijd – en zijn gezin. RTL7, 19.55-20.30u.

AMUSEMENT

Slapen bij Frans Bauer. Nederlands populairste volkszanger zit in een lastig parket: hij heeft een contract bij de TROS, maar bij Talpa draait een serie over fans die bij Frans en zijn vrouw Mariska logeren. De TROS is boos en wil hem niet meer terugzien op het publieke net. Bauer ligt er niet wakker van: Slapen bij Frans Bauer gaat voorlopig door. Talpa, 21.35-22.30u

INFORMATIEF

Opsporing Verzocht. Het rechercheteam dat de moord op Louis Sévèke onderzoekt, heeft geen bruikbare tips binnengekregen na een eerste oproep in het programma Bureau Misdaad, van John van de Heuvel. Vanavond is daarom Opsporing Verzocht aan de beurt, gepresenteerd door Frits Sissing en Anniko van Santen. Daarnaast aandacht voor een overval op een drogisterij in Zwijndrecht. Ned2, 19.00-19.30u.

Keuringsdienst van Waarde. Tweede deel van een serie over slagers en vleesverwerking. De Keuringsdienst wil de garantie dat dieren echt geen pijn lijden. Ned.3, 21.30-22.00u.

SPORT

UEFA Champions League Voetbal. De hele week is er veel Europees voetbal live op de publieke zenders te zien. Het rechtstreekse verslag van Ajax-Sparta Praag wordt op Nederland 2 bij de NOS uitgezonden. België kiest voor Juventus, dat Club Brugge als tegenstander op bezoek krijgt. Ned2, 20.40-22.40u.(voorbeschouwing vanaf 20.00u.) en Canvas, 20.30-23.40u.

DIGITALE KANALEN

Cabaret. Jiskefet stopt na bijna vijftien jaar. Gelukkig is er nog een ander trio dat de Nederlandse televisie van leuke sketches voorziet: de Vliegende Panters. Hun eerste twee uitzendingen zijn terug te vinden via uitzending gemist.nl. Daarnaast zijn op de VARA-site van Daar Vliegende Panters de losse sketches te bekijken, inclusief extraatjes zoals de totstandkoming van de leader.

Voor diegenen die toch liever Jiskefet zien, zijn alle afleveringen van het laatste seizoen online te bekijken op de site van de VPRO. De jaargang in het webadres duidt op 2004, maar toch is hier de serie over bejaardentehuis De Sint Hubertusberg te bekijken.

variatee.vara.nl/daarvliegendepanters

vpro.nl/programma/jiskefet2004/afleveringen/