`Rente niet in stappen omhoog'

Als de Europese Centrale Bank binnenkort besluit de rente te verhogen, dan is dat niet automatisch het begin van een serie renteverhogingen. Dat zei president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank gisteren in Brussel, waar hij op bezoek was bij de commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement.

Trichet zinspeelde vorige week op een renteverhoging in de eurozone. De volgende vergadering van de ECB is op 1 december. Het zou voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar zijn dat de ECB de rente laat stijgen.

In Brussel kreeg Trichet veel vragen van verontruste parlementariërs, die betoogden dat het economisch herstel in Europa nog te zwak zou zijn en zou worden geschaad door een verhoging van de rente. Trichet antwoordde daarop dat een ,,,gematigde'' renteverhoging nodig kan zijn om de inflatie te beperken. De bankpresident doceerde dat je weinig hebt aan een lage rente als de prijzen niet stabiel zijn. ,,Prijsstabiliteit is een noodzakelijke voorwaarde voor aanhoudende groei en werkgelegenheid. Ik vertrouw erop dat de mensen in Europa dat ook zien.''

De ministers van Financiën van de EU zijn tegen een verhoging van de rente, zo bleek vorige maand. Dat werd gisteren nog eens onderstreept door premier Juncker van Luxemburg. ,,Als de ECB de rente verhoogt, moet ze aantonen dat ze daarmee de zwakke economische groei niet in de kiem smoort.''