Luchtpaarden

Sinterklaas blijkt trendgevoelig. Hij vernoemde zijn veulentje naar een paard met vleugels, deze winter dé trend in speelgoedland.

Op de lippen van kleine meisjes ligt deze dagen één naam: Pegasus. Zo heet het hengstveulen van Amerigo, het bekende paard van de televisie-Sinterklaas. Dat de goedheiligman de kleine schimmel heeft vernoemd naar het goddelijk gevleugelde paard uit de Griekse mythologie geeft aan dat hij zeer trendgevoelig is: in speelgoedland hebben alle toonaangevende paarden deze winter vleugels gekregen.

De hard plastic paardjes van meisjes-Lego hebben (demonteerbare) vleugels gekregen, de zacht plastic paarden van My Little Pony hebben vleugels gekregen, en – meest in het oog vliegend – het paard van Barbie heeft vleugels gekregen.

Dat Pegasus volgens de Griekse mythe is geboren uit de hals van Medusa nadat zij was onthoofd door Perseus, daar willen de speelgoedfabrikanten liever niet aan. Zo is het gevleugelde paard waar Barbie in de bijbehorende dvd-film Barbie en de Magie van Pegasus op zweeft in werkelijkheid haar betoverde zus Brietta. En het vliegende paard van My Little Pony is afkomstig van het tropische Vlindereiland, daar hangt zij met haar vrienden aan de cocktailbar, surft te midden van dolfijnen en beklimt de regenboog.

Wat het trouwens ook goed doet bij de meisjes deze winter: de eenhoorn. Alleen maagden kunnen volgens de mythologie deze wilde hengst met de geneeskrachtige hoorn temmen. De eenhoorn heeft namelijk een zwak voor maagden; als hij er een ziet, galoppeert hij ernaar toe en legt zijn hoofd in haar schoot.

Voor maagden anno 2005 is een pluchen hoofd in de schoot blijkbaar niet zinnenprikkelend genoeg. Ook Sparkle Unicorn heeft vleugels gekregen.