Justitie legt beslag op panden A'dam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft beslag gelegd op vier panden, omdat ze vermoedt dat bij de aankoop ervan zwart geld is witgewassen.

Daarbij zou onder anderen de eerder deze maand geliquideerde advocaat Evert Hingst betrokken zijn. Dat bevestigde een woordvoerder van justitie vandaag naar aanleiding van een artikel in Het Parool.

De panden stonden op naam van de in Suriname geboren Andy G.die volgende maand voor de rechter moet verschijnen vanwege de witwaszaak. Hingst was volgens de OM-woordvoerder medeverdachte. De panden zijn eind vorig jaar en begin dit jaar aangekocht voor een totaalbedrag van 1 miljoen euro.

Hingst werd in april al opgepakt omdat justitie hem verdacht van witwaspraktijken, deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit. Hij zat enkele weken vast. Bij de doorzoeking van zijn kantoor aan de Keizersgracht trof de politie drie vuurwapens en munitie aan, evenals een fors geldbedrag.

Evert Hingst werd 31 oktober voor zijn woning in Amsterdam-Zuid vermoord. Als de strafzaken tegen hem achter de rug zouden zijn, wilde Evert Hingst terugkeren als advocaat. De 36-jarige Hingst werd iets voor zes uur 's avonds vanuit een Jeep Cherokee onder vuur genomen. Vooralsnog is er geen spoor van een dader.

De advocaat Evert Hingst was omstreden. Niet omdat hij zware criminelen bijstond, maar omdat justitie hem er van verdacht dat hun belangen inmiddels ook de zijne waren. Hij had cliënten als Sam Klepper in 2000 tussen het winkelend publiek geliquideerd op het Amsterdamse Gelderlandplein en John Mieremet, die een conflict uitvocht met de vorig jaar vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook Mink K. zou hij adviezen geven.