Jersey krijgt eigen premier en ministers

Het Kanaaleiland Jersey schrijft deze week geschiedenis. Na de verkiezingen van morgen krijgt het eiland, dat vooral bekendheid geniet als belastingparadijs, voor het eerst een eigen premier en ministers.

De ruim 80.000 inwoners kiezen morgen 29 leden van de Staten van Jersey, die vervolgens op hun beurt een premier en ministers zullen aanwijzen. Vorige maand zijn al 12 senatoren gekozen.

Jersey vormt in staatsrechtelijk opzicht een curiosum. Het eiland valt direct onder de Britse kroon zonder echter deel uit te maken van het Verenigd Koninkrijk of van de EU. Daarom kent het ook zijn eigen belastingregime. De tarieven belopen maximaal 20 procent en BTW is niet van toepassing op het eiland. Veel bedrijven en individuele rijken kiezen daarom Jersey als hun basis.

De Staten maken al sinds mensenheugenis de dienst uit op het eiland. Uit hun midden werden comités samengesteld, die het bestuur voor hun rekening namen. Die taak zal voortaan worden waargenomen door de premier en zijn ministers. Aan het hoofd van de Staten staat een baljuw, die tevens hoofd is van de Koninklijke Rechtbank. De beraadslagingen van de Staten worden doorgaans ook bijgewoond door de Gouverneur, de vertegenwoordiger van de Kroon op Jersey.

Politieke partijen kent Jersey evenmin. Alle kandidaten voor de verkiezingen zijn onafhankelijk.

De relatie van Jersey met het Verenigd Koninkrijk is door de jaren heen wisselend geweest. Zo liet de Britse regering in 1940 de eilandbewoners tot hun woede weten dat ze niet bereid was het eiland te verdedigen. Wie naar het Verenigd Koninkrijk wilde komen, was welkom. De overigen moesten maar voor zichzelf zorgen. In juli 1940 begon een Duitse bezetting die een zware belasting voor de bevolking vormde. De loyaliteit aan de Britse Kroon bleef ondanks deze episode diep geworteld.