Hirsi Ali heeft kritiek op Wiegel

Oud-VVD-leider Hans Wiegel is een ,,reactionair conservatief'', vindt partijgenoot en Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. ,,Zo'n Wiegel is precies zo'n Turkse of Marokkaanse vader die instinctief aanvoelt dat hij de modernisering niet kan tegenhouden en zich daarom terugtrekt in zijn buurt, want daar is het lekker veilig'', aldus Hirsi Ali. Het Kamerlid doet haar uitspraken in een vraaggesprek in het vandaag gepresenteerde Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2005.

Wiegel, die vorig jaar liet weten wellicht lijsttrekker te willen worden voor zijn partij bij de verkiezingen in 2007, noemde eerder dit jaar het afwijzende standpunt van Hirsi Ali over gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs `onliberaal'. Hirsi Ali: ,,Ik schrik daar niet van (...) ik weet ook wel dat hij een politicus pur sang is, dat hij het sentiment van de oude, klassieke achterban van de VVD bespeelt. Hij zegt tegen hen: de VVD is er ook voor jullie. Maar dat is een gevaarlijke politiek. Door de werkelijkheid te ontkennen neem je burgers niet serieus.''

De huidige fractievoorzitter en politiek leider Van Aartsen, de enige die tot nu toe openlijk het lijsttrekkerschap van de VVD ambieert, steunt de mogelijke kandidatuur van Wiegel voor het premierschap.

Hij zinspeelde eerder op een mogelijke tandem Van Aartsen-Wiegel in de campagne. Hirsi Ali over Wiegel: ,,Ik dacht: ach, die man woont in Dieren of Diever of zoiets, op zo'n ideale, idyllische plek. Volkomen levend in het `land van ooit', literally. Hij is niet geraakt door de globalisering, door de migratie, door de nieuwe werkelijkheid. (...) Iedereen wil aan de oude werkelijkheid vasthouden, maar dat is Utopia, dat komt niet meer. De generatie daarop heeft daar geen boodschap aan, die vindt dat zalvend en niet realistisch.'' Hirsi Ali zegt dat inspelen op ,,het goede jaren-vijftig-gevoel electoraal gezien succesvol mag zijn, op de lange termijn kun je er het politieke systeem mee onderuit halen''.