Gestoofde peen

Schil de winterpeen met een dunschiller en snijd beide uiteinden af. Snijd de peen in mootjes van een halve pinklengte. Zet elk mootje rechtop, halveer hem overlangs, draai het mootje een kwartslag en snijd hem vervolgens overlangs in drie stukken; op deze manier worden korte en tamelijk dikke repen peen verkregen. Verwarm de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem en goed sluitend deksel. Smoor hierin de ui al roerend tot hij zacht wordt, roer de tomatenpuree erdoor en laat deze 1-2 minuten mee smoren zodat de harde smaak wordt verdreven. Roer de repen peen erdoor, voeg 1 dl water en wat zout toe. Stoof de peen 45 minuten in de gesloten pan op een laag vuur. Roer er tot slot de peterselie door. Wie voor wilde smaken gaat, kan in plaats van peterselie wat fijngesneden koriandergroen en gemalen komijn door de reepjes peen roeren. Geen wereldbestormend gerecht maar simpel en lekker zonder geknutsel. Daar gaat het volgens mij om in de huiselijke keuken.

Morgen: Konijn in de pan