Eindelijk de echte houdbaarheidsdatum

De verpakking van de kip is open. Tot wanneer kunnen we hem nog veilig eten?

Geen idee of die kippenbouten nu twee of vier dagen in de ijskast liggen. Zou je de kip nog kunnen eten? De houdbaarheidsdatum geldt niet meer, omdat de verpakking al is geopend. Labellord Food Safety Systems, internationaal producent van voedselveiligheidsartikelen, heeft er iets op bedacht: de versheidsmeter. De versheidsmeter, de Labellord Timestrip geheten, is een klein hard kaartje, met op de achterkant een capsule. ,,Door de capsule in te drukken, wordt de meter geactiveerd'', vertelt Frans van Waes, die bij Labellord binnen Europa verantwoordelijk is voor de versheidsmeter.

Wie de capsule indrukt, de label op een net geopend pak melk plakt, ziet met de dag het metertje op de voorkant roder worden. Volgens de bewaarwijzer, die standaard bij de labels zit, mag een geopend pak melk drie dagen in de koelkast blijven staan. Het metertje, dat in de koelkast ligt, doet zijn werk en wordt steeds roder. Betrouwbaar lijken de versheidsmeters wel, want de andere meters in de koelkast kleuren in gelijke mate rood. Jammer genoeg blijkt de labels niet overal even goed op plakken.

Hoe werkt de versheidsmeter? In de capsule zit een vloeistof die reageert op temperatuur, zegt Van Waes. De versheidsmeter is in diverse uitvoeringen beschikbaar voor diepvriesproducten, producten in de koelkast of producten die bij kamertemperatuur bewaard worden. Het hangt dus van de uitvoering af wat voor soort vloeistof er in de capsule zit. In de meter voor in de koelkast zit een olie die ook in bepaalde voedingsmiddelen, zoals snoepgoed, wordt gebruikt. Aan de olie is een kleurstof toegevoegd, waardoor het metertje rood kleurt. Hoe de vloeistof heet, wil Van Waes niet zeggen. ,,Daarop zit geen patent, dus blijft het bedrijfsgeheim.''

Met de komst van Europese regels voor voedselveiligheid, ruim vijf jaar geleden, introduceerde Labellord producten voor professionele keukens om de houdbaarheid van voedsel te testen. Uit een zogenoemd coderingsapparaat, ter grootte van een printer, kan een kok labels halen met daarop de uiterste houdbaarheidsdatum van het product. Cateraar Albron (met 2.000 keukens) was in Nederland de eerste grote afnemer van de coderingsapparaten, die 200 euro per stuk kosten. Inmiddels maakt de helft van alle, bijna 40.000, keukens in Nederland gebruik van de voedselveiligheidsproducten van Labellord. Labellord, dat in Rotterdam gevestigd is, is onderdeel van NSD Labelling Group.

Maar waarom niet ook de consument voorzien van versheidsmeters, dacht Labellord? ,,De Labellord Timestrip is een eenvoudig product en vers is een trend'', zegt Van Waes. ,,Mensen willen, onder meer door voedselschandalen, weten wat ze eten.'' Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, schat dat er vorig jaar 300.000 tot 750.000 voedselinfecties plaatsvonden. Net als in voorgaande jaren werd salmonella het meest frequent gerapporteerd als de verwekker van de maagdarmklachten.

De versheidsmeters zijn in Nederland in januari als eerste te koop bij groothandel Sligro. Van Waes denkt dat de versheidsmeters vanaf februari ook in andere winkels liggen. De adviesprijs is 8 euro voor 50 stuks. Ook in omliggende landen wordt de versheidsmeter ingevoerd.

Meer informatie: www.labellord.nl en www.timestrip.com