Eind van de dubbel

De dubbelspelen van de tennistoernooien die onderdeel uitmaken van de ATP Tour krijgen volgend jaar een andere opzet. De spelersvakbond bij de mannen heeft besloten bij de stand van 1-1 in sets de beslissende derde set te vervangen door een `super-tiebreak'. Die gaat tot tien punten, waarbij er pas een winnaar is als het verschil twee punten bedraagt.

Verder verdwijnt ook het voordeel-systeem als het 40-40 (deuce) staat in een game. Het punt daarna is direct beslissend. Het niet-serverende tweetal mag aangeven welke speler de opslag wenst te ontvangen. Bij het dubbelspel is één service-break in een set vaak beslissend. De ATP wil hiermee bereiken dat het dubbelspel spannender wordt.

De Nederlandse tennisbond KNLTB heeft geen intentie om de spelregels bij de Nederlandse competitie of toernooien te wijzigen om zo de attractiviteit te verhogen. Een woordvoerder laat weten dat deze regels al tot de mogelijkheden van toernooi-organisaties behoren, maar dat deze er vooral gebruik van maken om meer invloed op de tijdsduur van een partij te kunnen uitoefenen.

Ook is de `super-tiebreak' al in gebruik bij de gemengd landelijke competie op zondag. Op die dag speelt elk team acht wedstrijden, en om de fysieke belasting van spelers enigszins te verlichten wordt de derde set van de afsluitende mix-partijen volgens dit principe gespeeld.