Chinese genen bleven verborgen

Chinese onderzoekers doen ook goed genetisch onderzoek, maar de resultaten blijven vaak onbekend, door taalproblemen. Chinees onderzoek naar bekende ziekteveroorzakende genen laat vaak een ander ziektebeeld zien dan in de Westerse wereld. Daardoor is het Chinese onderzoek toch belangrijk voor de Westerse geneeskunde, ook al verschijnt de publicatie vaak pas twee tot twintig jaar na de eerste Westerse publicaties. Dat schrijven Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine. Zij zochten naar Westerse en Chinese publicaties over 13 bekende ziekteveroorzakende genen. Zij vonden 161 gepubliceerde Chinese onderzoeken, waarvan er maar 20 terug waren te vinden in de PubMed, de online-database waarin vrijwel alle gepubliceerde medisch-wetenschappelijke artikelen worden gecatalogiseerd. Het Chinese onderzoek kan een belangrijke bijdrage leveren aan genetische kennis, omdat veel onderzoek naar ziekten die door één genafwijking worden veroorzaakt zich tegenwoordig toespitst op de vraag hoe het komt dat dezelfde genafwijking niet altijd dezelfde ernst van ziekte veroorzaakt.