Burgemeester Urk krijgt boete

Burgemeester D. Schutte van Urk moet een boete van 500 euro betalen omdat hij zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Dat heeft de Zwolse rechtbank gisteren bepaald. De burgemeester stond terecht omdat hij informatie over een fraudeonderzoek naar de Urker visafslag, waarvan hij voorzitter is, zou hebben doorgespeeld aan directeur Visser van de visafslag.

Na de uitspraak liet de gemeente Urk weten dat de burgemeester, die lopende het onderzoek zijn functie had neergelegd, wat de gemeenteraad en wethouders betreft weer aan het werk kan. De gemeente zeg zich ,,onder meer [te baseren] op het verschil tussen de uitspraak van de rechter en de eis van de officier van justitie''. Volgens waarnemend burgemeester J. de Groot kan je de wet ,,op verschillende manier overtreden''. ,,In dit geval zou het verlies van de baan een te zware straf zijn.'' Justitie had een boete van 2.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist.

Schutte kreeg de informatie over het lopende onderzoek van het OM. Via een telefoontap, aangelegd wegens het fraudeonderzoek, hoorde de politie dat de burgemeester de visafslag inlichtte, niet alleen over het onderzoek, maar ook over controles van viskotters.

Schutte zei tijdens de rechtszaak dat hij alleen met de directeur van de visafslag had gepraat om meer te weten te komen over de vermeende fraude bij de afslag. Hij maakte zich zorgen over de reputatie van de afslag. Hij had misschien zijn mond voorbij gepraat, maar nooit met de opzet de visafslag te waarschuwen voor het onderzoek en voor de kotterinspecties.

Volgens de rechtbank had Schutte kunnen en moeten weten dat de informatie over de voorgenomen doorzoeking van de kotters geheim was. Hij had zelf in een afgeluisterd gesprek aangegeven dat hij een zwijgplicht had. Dat bewijst volgens de rechtbank dat hij opzettelijk zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De fraudezaak handelt om vissers die de vangstquota proberen te omzeilen.