Bondsdag kiest Angela Merkel tot kanselier, Gerhard Schröder neemt definitief afscheid van politiek

De Bondsdag heeft de 51-jarige Angela Merkel (CDU) vanochtend tot kanselier gekozen. De verkiezing gold als zeker, nadat CDU/CSU en SPD vorige week een regeerakkoord hadden ondertekend. Vanmiddag zou Merkel in het parlement de eed afleggen.

Merkel kreeg 397 van de 612 uitgebrachte stemmen. De coalitiepartijen hadden samen 448 stemmen, 51 afgevaardigden van de regeringspartijen stemden dus niet voor Merkel.

Voor Gerhard Schröder (SPD), die later vanmiddag formeel de kanselarij aan Merkel zou overdragen, was het de laatste stemming in de Bondsdag. Gisteren maakte de scheidende kanselier bekend dat hij zijn Bondsdagmandaat zal neerleggen. Schröders afscheid uit de politiek is daarmee definitief. Hij bekleedt ook geen ambt meer in zijn partij en wil zich weer als advocaat vestigen. Schröder stemde voor Angela Merkel en hij was vanochtend in de Bondsdag de eerste die haar feliciteerde.

Gisteren werd bekend dat de SPD-fractie in Bondsdag geleid zal worden door Peter Struck, voormalig minister van Defensie. Die functie was in handen van Franz Müntefering, die nu vice-kanselier en minister voor Werkgelegenheid wordt. De CDU-fractie, tot vandaag door Merkel geleid, wordt vanaf nu aangevoerd door Volker Kauder.

Merkel zal in de komende dagen naar Parijs, Brussel en Londen reizen. Ook staat een ontmoeting met de Poolse regering op het programma. Begin volgend jaar zal Merkel haar opwachting maken in Washington.

De nieuwe kanselier zal niet in de grote kanselarij in Berlijn gaan wonen. Merkel en haar echtgenoot, de wetenschapper Joachim Sauer, wonen al in het centrum van de stad, tegenover het Pergamom-museum. Men dient Merkel aan te spreken met `Frau Bundeskanzlerin'.