Ahtisaari opent overleg Kosovo

VN-gezant Martti Ahtisaari heeft gisteren in Priština de onderhandelingen over de toekomst van Kosovo geopend. Op dezelfde dag nam het Servische parlement een resolutie aan waarin afscheiding van Kosovo werd uitgesloten en elke opgelegde oplossing ,,onrechtmatig, onwettig en van nul en gener waarde'' werd genoemd.

De Finse oud-president Ahtisaari sprak gisteren in de Kosovaarse hoofdstad met de chef van het VN-bestuur in de regio, Sören Jessen-Petersen; hij ontmoet vandaag de leiders van de Kosovo-Albanezen en de Kosovo-Serviërs en gaat vervolgens naar de hoofdsteden van Servië, Montenegro, Macedonië en Albanië.

In de resolutie van het Servische parlement wordt Kosovo autonomie aangeboden en wordt strikt vastgehouden aan de onschendbaarheid van de territoriale integriteit van Servië – onafhankelijkheid van Kosovo wordt daarmee uitgesloten. Premier Vojislav Koštunica greep in een toespraak tot het parlement terug op titoïstisch gedachtegoed. Hij zei dat de Kosovo-Albanezen in Joegoslavië en Servië ,,altijd een etnische minderheid zijn geweest, en geen constituerende natie''. En volgens het internationale recht, aldus Koštunica, hebben naties wel, maar minderheden geen zelfbeschikkingsrecht. ,,De Albanezen hebben al bijna een eeuw hun nationale staat en kunnen geen nieuwe staat creëren ten koste van enig ander land'', aldus Koštunica.

In het parlement, en in de coulissen, was er overigens veel kritiek op de resolutie, omdat die is gebaseerd op wensdenken en niet op de reële situatie. Vrijwel iedereen beseft dat Servië Kosovo kwijtraakt, maar dat kan nog altijd niet hardop worden gezegd. De resolutie kreeg de steun van 205 van de 234 aanwezige parlementariërs; de 29 aanwezige leden van de Democratische Partij en die van de Sociaal-Democratische Partij onthielden zich van stemming.

Overigens hebben de Serviërs aan de vooravond van de komst van VN-gezant Ahtisaari nog altijd geen onderhandelingsteam. Dat moet worden samengesteld door de president en de premier van Servië. In Servië is de laatste tijd ook geopperd het eindresultaat van de onderhandelingen in een referendum aan de Servische kiezers voor te leggen. In Priština zei gisteren Sören Jessen-Petersen, de chef van het VN-bestuur, dat zo'n referendum geen enkele relevantie heeft, omdat over de toekomst van Kosovo niet wordt beslist in Belgrado of Priština, maar in New York, door de Veiligheidsraad. ,,Een referendum suggereert hooguit welke de denkbeelden van het Servische volk zijn. Dat is de enige relevantie van zo'n referendum'', aldus de Deense Kosovo-bestuurder.