Tientallen doden bij geweld in Irak

Weer oplaaiend geweld in Irak heeft de afgelopen dagen weer tientallen levens geëist. Nadat vrijdag meer dan 70 doden waren gevallen bij zelfmoordaanslagen op twee shi'itische moskeeën in de stad Khaneqin, vonden zaterdag in Abu Sayda 35 mensen de dood bij een zelfmoordaanslag op een begrafenisplechtigheid. Abu Sayda ligt 65 kilometer ten noordoosten van Bagdad. De dader reed met zijn auto vol explosieven in op een tent waar talrijke rouwenden waren samengepakt voor de begrafenis van een bekende plaatselijke leider. Ongeveer 50 mensen werden gewond.

In Haditha, 220 kilometer ten noordwesten van Bagdad werden zaterdag 15 burgers, een Amerikaanse marinier en acht rebellen gedood bij een bomaanslag gevolgd door een schietpartij. Na de explosie, die was gericht op een passerend Amerikaans legerkonvooi, vielen rebellen de patrouille aan. Amerikaanse en Iraakse soldaten beantwoordden het vuur.

Vijftien burgers werden gedood en 20 gewond toen een auto met explosieven ontplofte op een drukbezochte markt in het zuiden van Bagdad.

Volgens de Iraakse politie en getuigen openden vandaag Amerikaanse troepen in Balad, 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad, het vuur op een volle minibus. Daarbij werden vijf leden van een familie gedood, onder wie twee kinderen. Een van de overlevenden zei dat de familie naar het naburige Baquba onderweg was voor een begrafenis toen een Amerikaanse patrouille het voertuig onder vuur nam. Het Amerikaanse leger heeft meegedeeld het incident te onderzoeken. Het Amerikaanse leger is er vaak van beschuldigd zonder aanleiding het vuur te openen op civiele voertuigen. Het leger zegt alles te doen om te voorkomen dat burgers onder vuur komen, maar erkent dat van tijd tot tijd burgers worden gedood.

De Koerdische president van Irak, Jalal Talabani, heeft gisteren op een `verzoeningsconferentie' in Kairo de rebellen opgeroepen de wapens neer te leggen. Dan zou hij bereid zijn naar hen te luisteren, ,,zelfs naar diegenen die misdadigers zijn en worden berecht''. De verzoeningsconferentie, die is georganiseerd door de Arabische Liga, begon zaterdag met het weglopen van shi'itische en Koerdische politici nadat een christelijke afgevaardigde hen ervan had beschuldigd ,,Amerikaanse marionetten'' te zijn. Ze keerden terug nadat hij zijn verontschuldigingen had aangeboden.