Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Vandaag aandacht voor het proces tegen Frans van Anraat, de Nederlander die in de jaren tachtig grondstoffen voor chemische wapens aan Irak verkocht zou hebben. Daarnaast een reportage over vrouwenhandel in Nederland. Ned2, 17.50-18.50u.

Netwerk. Aart Zeeman maakte in Pakistan een reportage over de Nederlandse mariniers die in het aardbevingsgebied een noodhospitaal runnen. Vanuit het zwaar getroffen stadje Bagh trekken mobiele teams eropuit om in afgelegen gebieden hulp te geven. In de stad zelf, waar het ziekenhuis met de grond gelijk is gemaakt, vangen Nederlandse doktoren dagelijks honderden patiënten op. Ned1, 20.30-21.10u.

Brussele kermis. In Brusselse Kermis ontleedt de VPRO de Brusselse praktijk en geeft de Europese politiek een gezicht.

Deze week: hoe eurocommissaris Neelie Kroes probeert haar weerbarstige karakter in toom te houden. In de Wassenaarse natuur leren wij de mens achter de politica kennen. Verder Marten Minkema vraagt zich af hoe het politieke steekspel omtrent de toelating van Turkije tot de EU verloopt. Welke parlementariers ontpoppen zich tot de fanatiekste voor- en tegenstanders?

En: 25 Landen en een twintigtal talen. De EU zou ontaarden in een Babylonische spraakverwarring, ware het niet dat een leger tolken alle bijeenkomsten in elke taal vertaalt. Na de uitbreiding van de EU is het tolkenbestand flink uitgebreid, maar nu dreigt bezuiniging. Franse, Engelse, Duitse, Italiaanse en Spaanse tolken mogen blijven zitten, maar voor de Nederlandse tolken dreigt ontslag. Ned.2, 19.55-20.30u.

Nova. Ook Nova besteedt vandaag aandacht aan het proces tegen Frans van Anraat, onder meer met interviews met getuigen en slachtoffers. Daarnaast een item over Sam Pormes, sinds 2001 Eerste Kamerlid bij Groen Links. Nova besteedt aandacht aan zijn Jemenistische verleden, waar Pormes een guerillatraining gehad zou hebben. Ned3, 22.20-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Vanavond zijn te gast Johan Cruyff en Pieter Winsemius. De laatste vertaalde de bijzondere uitspraken van de voetbalmeester naar het bedrijfsleven. De titel van zijn boekje is een bekende kreet van Cruyff, ,,Je gaat het pas zien als je het doorhebt''. Tussen al die wijsheden zorgt de zangeres Katie Melua voor een muzikale onderbreking. Talpa, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Dickens in America. Reportageserie waarin de tocht door Amerika van de schrijver van de Pickwick Papers, Great Expectations en Oliver Twist gevolgd wordt. BBC2, 20.00-21.00u.

Zembla. Faillissementsfraude voor beginners. Vanavond geeft Zembla een cursus faillissementsfraude. De kijker krijgt daarin een aantal basisregels voor het frauderen met BV's. In Nederland is het mogelijk snel rijk te worden met dat soort fraude. Hoogleraar faillissementsrecht Jaco van Hees legt de gouden regels voor faillissementsfraude uit. Wie deze gouden regels in acht neemt, loopt maar erg weinig risico om tegen de lamp te lopen. Ned 3, 21.15-22.00u.

Unsere 50er Jahre - Wie wir wurden, was wir sind. Eerste aflevering uit een reeks van zes over West- en Oost-Duitsland in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Mensen in het verruïneerde en in tweeën opgedeelde land proberen het verleden te laten rusten en zich op de toekomst te richten. De wonden van de Tweede Wereldoorlog zijn daar vaak nog te vers voor. ARD, 21.45-22.30u.

The Sea hunters: The search for Carpathia. Documentaire over de Carpathia, hert schip dat de overlevenden van de Titanic redde. National Geographic Channel, 23.00-0.0u.

DRAMA

Crime Scene Investigation. Catherine en Sara krijgen te maken met de dood van een travestiet, denken ze. Tijdens de autopsie blijkt echter dat het slachtoffer geen travestiet is, maar een clown. RTL4, 21.30-22.30u.

Rome. Caesar heeft Pompeius en zijn bondgenoten en Rome verdreven, en daar is lang niet iedereen over te spreken. Ook Brutus heeft zijn bedenkingen. Ondertussen probeert Titus Pullo zich uit de voeten te maken met al het goud van de stad. Canvas, 22.00-23.00u.

AMUSEMENT

Never mind the Buzzcocks. Humoristische quiz waarin twee teams onder leiding van presentator Mark Lamarr elkaar bestrijden op het gebied van de kennis van de popmuziek. BBC2, 22.00-22.30u.

SPORT

Holland Sport. Zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout en judoka Elco van der Geest zijn te gast bij Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong. Ned3, 20.20-21.15u.

DIGITALE KANALEN

Marco Borsato is een van de popsterren die zich inspant voor Warchild. In een interview met NRC Handelsblad legt hij uit wat hem daartoe bewogen heeft. Borsato betreurt het onder meer dat Nederland geen plaatselijke editie van Live 8 heeft georganiseerd. Het interview is op video opgenomen en te bekijken via de websites van NRC Handelsblad en Holland Doc. Daarin ook aandacht voor de lezing over `sterrenactivisme', door NRC-redacteur Robert van de Roer. Meer op nrc.nl/binnenland.