Televisie Film van de dag

Elizabeth. Je kunt je na het zien van Elizabeth een stuk beter voorstellen waarom Shakespeare zo virtuoos was in het bedenken van de complotten en malversaties uit zijn koningsdrama's en tragedies. Hij leefde er middenin. De film over het leven van de onechte koningsdochter die een verlichte zestiende-eeuwse vorstin werd, is waarschijnlijk historisch net zo onbetrouwbaar als Shakespeares toneelstukken zelf. Elizabeth heeft veel aandacht voor duistere graven en raadgevers die zich verschuilen achter pilaren, onderwijl raadgevingen fluisterend tegen de één en snode plannen beramend tegen de ander.

Er schuilt iets dramatisch in het leven van The Virgin Queen, zoals Elizabeth werd genoemd omdat zij als twintiger besloot haar leven alleen nog maar aan Engeland te wijden. De beelden waarin zij haar vlammend rode haren afscheert, haar lichaam met blanketsel besmeert en gaat lijken op de portretten zoals we die kennen, behoren tot de aangrijpendste van de film. (Shekhar Kapur, 1998, GB). Net5, 20.30-22.55u.