`Sportvissen doe je voor de spanning'

Kusthengelaar Kees Westdorp wint het NK vooral door ervaring. Hij vist 70 wedstrijden per jaar.

In Cadzand is het Nederlands kampioenschap kusthengelen zaterdag gewonnen door een bekende in de hengelsport. Kees Westdorp van het team Shakespeare Zeehengelsport won voor de derde keer in vijf jaar. De 38-jarige visser en zijn teamgenoten werden drie jaar geleden wereldkampioen in eigen land. In april 2006 strijden zij in het Franse Biarritz opnieuw om de mondiale titel.

Hoe gaat een viswedstrijd om de Nederlandse titel in zijn werk?

Kees Westdorp: ,,Eerst vindt in april een voorselectie plaats in drie rayons aan de kust. Daar doen ongeveer zeshonderd vissers aan mee. Dertig procent gaat naar het Nederlandse kampioenschap. De deelnemers vissen altijd voor een individueel- en een korpsklassement. Een korps bestaat uit vijf vissers die allen in een ander vak in het parcours moeten staan. Per persoon heb je zo'n twintig meter tot je beschikking.

In Cadzand probeerden we zo veel mogelijk centimeter aan vis binnen te halen. Ik werd Nederlands kampioen, met drie meter en tweeënzeventig centimeter aan wijting. In teamverband werden we tweede en dat is genoeg voor uitzending naar het wereldkampioenschap.''

Hoe bereidt u zich voor op belangrijke wedstrijden?

,,Drie dagen van tevoren gaan we naar de wedstrijdplaats om te trainen. We proberen dan aassoorten uit, kijken hoe ver de vis van de kant zit en welke onderlijnen en haken we moeten gebruiken. Ik vis al vanaf mijn dertiende. Vooral het werpen is belangrijk. In Cadzand zat de vis ver van het strand. Dan moet je over 150 meter een zacht aas als zeepieren of slikzagers op een zo effectief mogelijke manier aan de vis aanbieden. Er zijn maar weinig mensen die dat trucje goed beheersen.''

Hoe vaak bent u met hengelsport bezig?

,,In de winter vis ik veel vaker dan in andere seizoenen, zo'n twee wedstrijden per week. Soms train ik daar bij. In totaal vis ik zeventig wedstrijden in een jaar. Het is pure hobby, al worden we wel gesponsord, waardoor het financieel te redden is.

Voor het prijzengeld doe ik het niet, al won een maat van me laatst een auto. Sportvissen doe je voor de spanning aan de waterkant. De charme is het strand op te komen en meteen te kijken hoe het water eruitziet. Om meteen een inschatting te maken waar de vis zit. Dan ga je kijken welke lijnen, haken en aas je het best op dat moment kunt gebruiken.''