Socialisten in Frankrijk sluiten rijen

De grootste Franse oppositiepartij, de Socialistische Partij, heeft gisteren op een congres in Le Mans een einde gemaakt aan de interne verdeeldheid die haar sinds maanden verlamde.

Volgens partijleider François Hollande gaat de PS vanaf nu ,,in beweging komen tegen rechts'' in plaats van interne strijd te voeren. De meeste `tenoren' in de partij hadden tevoren al verklaard te denken dat de kiezer, na de rellen in de voorsteden, aanhoudende verdeeldheid niet zou waarderen. Uit peilingen blijkt dat ongeveer 60 procent de Fransen geen vertrouwen heeft in de PS.

De drie belangrijkste stromingen in de partij hadden uiteindelijk vijf uur nachtelijke onderhandelingen nodig om het eens te worden over een gemeenschappelijke lijn. Het compromis betekent een ruk naar links.

Als zij weer aan de macht komt, belooft de PS onder meer liberaliseringen die onder president Chirac zijn doorgevoerd, terug te draaien. Hervormingen van de ziektekostenverzekeringen en het pensioenstelsel worden ongedaan gemaakt. Elektriciteitsbedrijf EDF wordt gerenationaliseerd. De PS belooft verder de versoepeling van het ontslagrecht terug te draaien, het minimumloon te verhogen tot 1.500 euro per maand en een groot investeringsprogramma te lanceren voor de voorsteden. Onder meer een nieuwe Europese belasting moet de Europese Unie politiek en sociaal versterken.

Met deze wending wil de PS de gevolgen overwinnen van het Franse `nee' in het referendum over de Europese Grondwet op 29 mei. Het PS-kader was in meerderheid voor die grondwet, maar de meeste socialistische kiezers stemden tegen. Na het referendum zette Hollande nummer twee, Laurent Fabius, uit de partijleiding. Ex-premier Fabius, die in 2007 presidentskandidaat wil worden met een ,,frontale'' linkse lijn, had tégen zijn partij campagne gevoerd voor het nee.

Na dit weekeinde kan de stroming van Fabius, die 21 procent van de PS-leden representeert, weer terugkeren in de collectieve partijleiding. Ook de iets grotere stroming van de Nouveau Parti Socialiste (NPS), onder leiding van Europees parlementariër Vincent Peillon, treedt toe tot de leiding.

François Hollande, de aanvoerder van de grootste stroming (54 procent), is nu de enige kandidaat voor een nieuwe termijn als partijleider, tot 2008. Hij leidt de PS sinds 1997, toen zijn voorganger Lionel Jospin premier werd. Het is onduidelijk of Hollande zelf kandidaat wil zijn voor de presidentsverkiezingen van 2007. De PS wijst haar kandidaat pas in november volgend jaar aan.

Waarnemers verwachten dat de interne strijd om die reden toch zal doorgaan. De PS kent een achttal kandidaten. In opiniepeilingen scoort ex-minister Ségolène Royal, echtgenote van Hollande, het hoogst als potentiële kandidaat. Haar voornaamste rivaal in de laatste peilingen is Jospin. Hij is weliswaar met pensioen, maar weer in beeld sinds hij vorige maand een programmatisch boek publiceerde. Jospin was afwezig in Le Mans.