Senator Pormes erkent fouten

Senator S. Pormes (GroenLinks), die ervan wordt beticht in de jaren zeventig banden te hebben gehad met extremistische groeperingen, erkent dat hij zijn partijbestuur ,,niet altijd en overal volledig heeft ingelicht'' over zijn verleden. Daarmee lijkt zijn positie als lid van de Eerste Kamer onhoudbaar geworden.

Het partijbestuur van GroenLinks vergadert vanavond over de conclusies in een rapport van een onderzoekscommissie over deelname van Pormes midden jaren zeventig aan een trainingskamp voor guerilla's in Jemen. De oefeningen waren bedoeld voor de bevrijding van Palestina.

De commissie stelde aan de hand van diverse verklaringen vast dat het Eerste Kamerlid zijn partij daarover ,,niet adequaat'' heeft geïnformeerd. Eerder al liet partijvoorzitter H. Meijer weten dat de senator bij zo'n conclusie geen lid meer kan zijn. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat de partij zelf de aantijgingen aan het adres van Pormes niet zorgvuldig heeft nagetrokken. Behalve het partijbestuur komt ook de Eerste Kamerfractie vanavond bijeen.

Pormes, van Molukse afkomst en momenteel betrokken bij ontwikkelingswerk op de Molukken, verklaarde vanochtend desgevraagd: ,,Op de vraag of ik altijd volledige opening van zaken heb gegeven, moet ik zeggen: nee''. Maar hij bestrijdt dat daarmee een afscheid van GroenLinks onvermijdelijk is. ,,Ik ben door het congres gekozen en die weg moeten nu ook weer bewandelen. Volgens Pormes gaat de kwestie niet alleen om de bewering dat hij een Palestijns trainingskamp in Jemen heeft bezocht: ,,Alles wordt bij elkaar geveegd. Of ik betrokken was bij de Molukse gijzelingen, bij schietpartijen met de politie bijvoorbeeld. En dat is voor mijzelf van groter belang dan het kamp in Jemen. Ik wil daar duidelijkheid over verschaffen''. De getuigen die de onderzoekscommissie heeft ondervraagd, zijn volgens de senator ,,onbetrouwbaar''.