Premier Sharon begint eigen partij

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft vanochtend zijn lidmaatschap van de Likudpartij opgezegd en bij president Katsav zijn ontslag als regeringsleider ingediend.

,,Ik bedank als lid van de partij en ga een nieuwe partij oprichten'', luidde de eenregelige tekst van de brief, waarmee Sharon, dertig jaar geleden mede-oprichter van Likud, vandaag een `politieke tsunami' in de Israëlische politiek teweeg heeft gebracht.

Sharon heeft het Israëlische staatshoofd gevraagd om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Deze verkiezingen zullen in maart van 2006 worden gehouden. Tot dan worden er geen pogingen meer ondernomen met de Palestijnen tot een vredesregeling te komen.

Sharon zal vanavond zijn plannen toelichten, maar volgens zijn medewerkers is hij tot de conclusie gekomen dat hij met het diep verdeelde Likud niet langer kan regeren. De ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook heeft bij Likud diepe wonden geslagen. Eventuele nieuwe diplomatieke initiatieven om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen, waarover Sharon met de VS in gesprek zou zijn, zijn met het huidige Likud onmogelijk te realiseren, aldus een woordvoerder van Sharon.

Een aantal Likudministers, onder wie vice-premier Ehud Olmert en minister van Justitie Tsipi Livni, heeft aangekondigd Sharon te zullen volgen. Maar de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken, Shaul Mofaz en Silvan Shalom, gaan niet mee naar Sharons nieuwe partij, voorlopig `Nationale Verantwoordelijkheid' geheten. Zij hebben, net als 14 van de 40 Likudfractieleden in de Knesset, aangekondigd Sharon te willen opvolgen als leider van het centrumrechtse Likud. Volgens een eerste peiling maakt echter oud-premier Benjamin Netanyahu de meeste kans om door het centraal comité van Likud tot leider te worden gekozen. Netanyahu trad deze zomer af als minister van Financiën uit protest tegen de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook.

Medewerkers van Sharon hebben ook Shimon Peres, inmiddels demissionair vice-premier van de Arbeidspartij, benaderd om toe te treden tot de nieuwe partij van Sharon. Volgens het dagblad Ha'aretz heeft Peres alle contacten met de Arbeidspartij verbroken en is hij diep gekwetst door zijn onverwachte nederlaag tegen Amir Peretz, de nieuwe leider van de Arbeidspartij.

Peretz, lid van de Israëlische vredesbeweging, wil snel tot een vergelijk met de Palestijnen komen, en noemde Sharon gisteren de ,,premier van de armoede'' en iemand die ,,miljoenen arme Israëliërs in de steek heeft gelaten''. Het was de verkiezing van Peretz die heeft geleid tot de val van de regering waardoor de 77-jarige Sharon eerder dan hij van plan was werd gedwongen tot een beslissing over zijn politieke toekomst.

ACHTERGROND pagina 5