Politie Polen treedt hard op bij mars van homoactivisten

De politie van het Poolse Poznan heeft zaterdag hardhandig een demonstratie tegen racisme en discriminatie beëindigd. Voor het door homoactivisten georganiseerde protest was geen toestemming gegeven.

Ongeveer zeventig activisten zijn gearresteerd. De burgemeester van Poznan had de optocht door zijn binnenstad verboden uit vrees voor schade aan winkels en auto's. Maar volgens de activisten is het verbod het zoveelste bewijs van de groeiende intolerantie in Polen jegens homo's en minderheden. ,,Dit is de begrafenis van de democratie'', zei organisator Iza Kowalczyk.

Tijdens een tegendemonstratie van nationalistische en katholieke jongeren werden leuzen geroepen als `Homo's aan het gas' en `Wij gaan met jullie doen wat Hitler met de joden heeft gedaan'. ,,Hier lijkt de gedachte van naastenliefde eens te meer opgesloten tussen de muren van de talloze kerken hier'', aldus Szymon Niemiec, woordvoerder van de homobeweging.

Onlangs werden de parlements- en presidentsverkiezingen in Polen gewonnen door de moreelconservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS). De nieuwe premier, Kazimierz Marcinkiewicz, beschouwt homoseksualiteit als een ziekte, waartegen de samenleving beschermd moet worden. Hij is de laatste tijd geregeld te gast geweest bij Radio Maryja, de ultrakatholieke radiozender van Polen.

Dit jaar en vorig jaar werden optochten van homoseksuelen ook in Warschau verboden, door burgemeester Lech Kaczynski, die onlangs werd gekozen tot president. Vorig jaar werden activisten in Poznan en Kraków met eieren en stenen bekogeld. Oud-minister en europarlementariër Bronislaw Geremek constateerde gisteren dat de staat steeds vaker als censor optreedt en dat de burgervrijheden hierdoor in het gedrang komen.

Ook de Poolse oppositie heeft de jongste gebeurtenissen gehekeld. Jan Rokita van het liberale Burgerplatform, vond dat de jongeren die zaterdag de Hitlerleuzen scandeerden keihard moeten worden aangepakt.