Overwinning maskeert vormcrisis bij Ajacieden

Hij zag de krantenkoppen al voor zich. Trainer Danny Blind was om verschillende redenen blij dat invaller Markus Rosenberg zaterdagavond in de 93ste minuut voor Ajax nog 2-0 maakte tegen FC Twente. Niet alleen voor het wankele zelfvertrouwen van de verguisde Zweedse spits die de bal door de benen van doelman Sander Boschker schoot. Ook vanwege het feit dat Ajax tot dat moment wel op voorsprong stond, maar `slechts' dreigde te gaan winnen door een eigen doelpunt van Twente-verdediger Daniel Majstorovic. Hij schoot een voorzet van Hatem Trabelsi met een fraaie knal in het net, onhoudbaar voor Boschker. ,,En als het daarbij was gebleven had dat een hoop sarcasme en cynisme opgeleverd'', aldus Blind.

Maar de treffer van Rosenberg, die zelfs scoorde na een individuele actie, kon niet verhullen dat Ajax nog worstelt met een vormcrisis. De kritische aanhang zag bovendien een ploeg zonder veel bezieling. En dat moet Blind zorgen baren, al zal hij er misschien een andere mening op nahouden. Gaat Ajax alleen nog voor de Champions League en niet voor de competitie, waarin het tot de play-offs weinig meer te winnen heeft?

Er was vooral onvoldoende beweging bij spelers die niet aan de bal waren. Als een Ajacied ergens op het veld ingesloten werd tussen twee of drie tegenstanders, kreeg hij geen enkele steun van een ploeggenoot. Door de machteloosheid in aanvallend opzicht is er ook moedeloosheid in de ploeg geslopen. Die kan alleen met heel veel werklust worden doorbroken.

Ajax trof het dat FC Twente al evenmin met ambitieuze plannen aan het duel was begonnen. Teruggetrokken op eigen helft, met een eenzame Blaise N'Kufo voorin, riepen de tamme bezoekers het onheil over zichzelf af. Trainer Rini Coolen had het over ,,het bewust weggeven van het initiatief aan de zijkanten''. Daarmee bedoelde hij waarschijnlijk dat Ajax van Twente over de vleugels mocht opkomen, daar waar de ploeg geheel in strijd met de historie momenteel weinig dreiging vertoont. Maar de beste man van het veld, rechtsback Trabelsi, kon zodoende van hartelust aanvallen.

De 45.000 toeschouwers in de Arena (opgave Ajax) keerden zich tegen de vertoning op het veld. Op de aankondiging van the man of the match (Rosales) volgde een snerpend fluitconcert. Dat gebeurde ook bij sommige mislukte acties. Het is de laatste weken een bekend verschijnsel. ,,Ik vind het ongepast'', sprak Blind afkeurend, ,,dat als een speler een keer zijn tegenstander niet voorbij komt, hij meteen wordt uitgefloten. Je moet als toeschouwer kunnen inschatten wat er mis mag gaan.''

De spelers noch de trainer – integendeel, ,,want Danny Blind is een echte Ajacied'' – maar voorzitter John Jaakke werd het mikpunt van kritiek. ,,Jaakke rot op'' en ,,Jaakke is een hoerenjong'', zongen wat aanhangers. Een deel van de ontevreden supporters verliet al twintig minuten voor het einde de tribune om zich bij de hoofdingang toegang te verschaffen tot de bestuursruimte. Daar moest de politie enige charges uitvoeren om erger te voorkomen.

In de discussies achteraf liet Blind doorschemeren dat de selectie van Ajax voor dit seizoen er wat hem betreft wel wat anders had mogen uitzien. Een opmerkelijk geluid, want in de zomermaanden verkondigde hij geen behoefte te hebben aan meerdere aankopen buiten Rosenberg en Olaf Lindenbergh. ,,Ik kon toen niets anders zeggen'', verklaarde de Ajax-trainer zaterdag. ,,Er restte mij geen tijd meer om nieuwe spelers aan te trekken. Ik heb vanaf maart geïnventariseerd en toen ik in mei in de gaten had wat er aan deze groep ontbrak, was het te laat om nog wat te vinden op de spelersmarkt.''

Ajax zal in de winterstop, wanneer een nieuwe transferperiode aanbreekt, proberen de schade te repareren. Blind: ,,De prioriteit ligt voorin. Met name aan de linkerkant. Want het ziet ernaar uit dat Mitea (knieblessure, red.) nog wel even weg is.'' Het is de vraag of Ajax ook zijn interesse in Ron Vlaar doorzet. De club heeft wel geïnformeerd naar de verdediger van AZ, maar sindsdien niets meer van zich laten horen. Het gerucht dat Ajax erop uit is om spits Angelos Charisteas, die lange tijd kampte met de naweeën van een hersenschudding, te laten afkeuren is volgens Blind ,,kolder''. De Griek is weer fit, maar heeft nog een conditionele achterstand.

Volgens Blind is het aankoopbeleid voor een groot deel nu al gericht op volgend seizoen. Van een flink aantal spelers loopt aan het einde van deze voetbaljaargang het contract af. Steven Pienaar, Trabelsi en recent Maxwell hebben bekend gemaakt te willen vertrekken. Aan de technische staf de taak om deze spelers tot het einde van de competitie gemotiveerd te houden. Blind: ,,Je moet dat per individu bekijken. Er zijn spelers die minder goed met zo'n situatie omgaan. Er zijn er ook, zoals Mark van Bommel (werd in zijn laatste seizoen bij PSV speler van het jaar, red.), die dat wel doen. Als de verschillen marginaal zijn in kwaliteit, kies ik voor de toekomst.''

Ajax

2

FC Twente

0

Ruststand 0-0. 70. Majstorovic 1-0 (eigen doelpunt), 90. Rosenberg 2-0 Schds: Wiedemeijer. Tsch: 45.120. Gele kaart: Boukhari (Ajax), Boschker, Niemeyer (FC Twente).