Nalbandian verrast Federer

Tennisser Roger Federer kan ook verliezen. Met een zwaarbevochten overwinning in de eindstrijd van het officieuze wereldkampioenschap maakte David Nalbandian gisteren in Sjanghai een einde aan de indrukwekkende zegereeks van de Zwitser: 7-6, 7-6, 2-6, 1-6 en 7-6. Door zijn overwinning klom de Argentijn van de twaalfde naar de zesde plaats op de vanmorgen uitgebrachte wereldranglijst. Het verlies van Federer had geen gevolgen; hij eindigt dit tennisjaar als de nummer één van de wereld.

Federer, winnaar van de twee voorgaande edities van de Masters Cup, kon zich bijna niet meer herinneren hoe het voelde om een finale te verliezen. Hij begon aan de eindstrijd in de wetenschap dat hij de vorige 24 finales als winnaar had afgesloten. Veel traditionele concurrenten van FedExpress lieten het toernooi tussen de beste acht tennissers van het seizoen bovendien links liggen. Marat Safin en Andy Roddick ontbraken wegens blessures. Lleyton Hewitt bleef thuis bij zijn zwangere echtgenote, en Rafael Nadal haakte op het laatste moment af met een voetblessure.

Andre Agassi begon nog wel aan het toernooi in de Chinese havenstad. Hij haakte na één partij echter af met een rugblessure. Zo kon het gebeuren dat slechts drie van de 's werelds beste acht tennissers van het seizoen van de partij waren. De vele afzeggingen voedden andermaal de discussie of het seizoen niet te lang is.

Federer won gisteren de eerste twee sets, beide met 7-6, maar moest vervolgens toezien hoe Nalbandian, vervanger van de geblesseerde Roddick, de regie overnam en eveneens twee sets won: 6-2 en 6-1. Federer vocht zich terug, en maakte in de vijfde en beslissende set een 4-0 achterstand ongedaan: 6-5. De titelverdediger serveerde vervolgens voor de wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat met Nalbandian voor het eerst sinds landgenoot Guillermo Vilas (1974) weer een Argentijn triomfeerde bij de seizoensafsluiting.

Het tennisjaar 2005 eindigt zonder Nederlanders bij de beste honderd. Raemon Sluiter is met de 126ste plaats de hoogst genoteerde. Het bereiken van de finale van het Challenger-toernooi in Dnjepropetrovsk leverde de Rotterdammer weer wat punten op.